The Economist: Europa de Est trece prin cel mai dificil moment de dupa caderea comunismului

Data publicarii: 23-02-2009 | Economie

Daca "mixam" criza economica din Asia de Est din 1997 si cea din America Latina din 2001, avem o imagine destul de exacta asupra a ceea ce se petrece in 2009 in Europa de Est, se arata intr-un articol aparut in The Economist.

Aceasta regiune trece prin cea mai grava criza de dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice si a regimurilor comuniste din tarile satelit, iar fara politici eficiente recesiunea s-ar putea transforma intr-o adevarata catastrofa.

Sistemul financiar reprezinta cea mai mare slabiciune din regiune in momentul de fata, urmare a combinarii a doi factori: managementul slab al bancilor de aici si pierderile suferite de bancile mama din tarile vestice. In timpul anilor ce crestere economica, sistemul a atras un volum urias de credite din externe, ducand la un deficit de cont curent urias. Atat bancile cu capital autohton, cat si cele straine se confrunta cu serioase probleme de lichiditate, generate de imprumuturile excesive, date adesea in valuta.

Unele banci locale si-au inchis deja portile si multe dintre cele straine sunt tinute in viata de parintii din Vest care, la randul lor se confrunta cu serioase probleme acasa. Guvernul grec si-a sfatuit deja bancile sa isi inghete expansiunea in Est si Balcani iar operatiunile bancare ale Austriei in aceasta regiune echivaleaza cu 80% din Produsul Intern Brut.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: