Departamentele de evaluare a riscurilor, vazute ca piedici in dezvoltarea afacerilor

Data publicarii: 23-02-2009 | Afaceri

Palisade Corporation, companie specializata in dezvoltarea de software pentru evaluarea riscurilor si luarea deciziilor, spune ca o parte a vinei pentru criza financiara actuala o poarta bancile care au refuzat sa acorde un rol mai insemnat departamentelor de evaluare a riscurilor.

Craig Ferri, managing director al diviziei europene a Palisade, a aratat ca in ultimii doi ani, atentionarile venite de la aceste departamente au fost neglijate sau ascunse de directorii organizatiilor financiare, aflati in goana dupa profituri si bonusuri cat mai mari.

Traderii bursieri sau bancari i-au perceput pe analistii de risc drept "inclinati sa supra-aprecieze pericolul" si, in consecinta, drept obstacole pentru expansiunea afacerilor. Firma subliniaza ca exista deja instrumente foarte precise de calculare a riscului, insa acuratetea acestora depinde de calitatea input-urilor venite din piata.

Astfel, cu cat traderii sau managerii financiari adopta o atitudine mai realista asupra riscului, cu atat evaluarea va fi mai exacta. Ferri spune ca este necesara o schimbare a culturii organizatiei fata de profit si risc pentru ca astfel de crize sa fie evitate in viitor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: