Bogdan Baltazar: Inca nu e criza, dar va incepe sa muste in vara

Data publicarii: 23-02-2009 | Economie

Fostul presedinte al BRD considera ca economia romaneasca este afectata prin contagiune. Bogdan Baltazar face parte din categoria analistilor care nu se sfiesc sa critice politicile autoritatilor, cu atat mai putin intr-o perioada dificila pentru tara noastra.

Cum vedeti criza in Romania?

In conditiile in care s-ar fi mentinut tendintele internationale din prima parte a lui 2008, evident ca nu am fi avut nicio criza. Existau cateva excese, insa acestea s-ar fi autocorectat. Ma refer la cresterea preturilor pe plan imobiliar si la cresterea creditului imobiliar.

Ce desfrau era pe piata imobiliara! Si noi am avut un rol in scumpirea caselor, prin faptul ca oamenii aveau acces la credite,  si bancile le dadeau fara sa ii intrebe nimic. Asa era mai ales la bancile nou intrate, care vroiau neaparat cota de piata.

Daca cineva cerea 70.00 de euro pentru un apartament, banca il intreba daca nu vrea 100.000 de euro ca sa il si mobileze, imitand aceleasi sindrom ca si pe piata americana. Astfel, unele banci au contribuit la supraincalzirea sectorului imobiliar.

Sigur ca a fost placut. Creditarea a facut ca milioane de oameni sa-si imbunatateasca nivelul de trai, sa isi cumpere plasma, dar s-a intrecut putin masura.

Avand in vedere ca unele privatizari au fost clientelare si au fost facute prost, putina productie de bunuri de consum a disparut. Importam tot si asta a contribuit la cresterea deficitului de cont curent.

Totusi, cred ca toate aceste excese s-ar fi putut corecta, daca nu ar fi avut loc criza mondiala de la care ne-am molipsit. Acum mai mult se vorbeste. Inca nu e criza si ma rog sa nu avem, dar mi-e teama ca va incepe sa muste in vara.

Cum a fost sistemul bancar romanesc afectat de problemele financiare internationale?

Sistemul bancar  a fost afectat psihologic. Bancile au devenit mai prudente decat era necesar. Bancherii s-au cam speriat si atunci au incetinit motoarele creditarii.

A aparut un inceput de inghet. Totusi, sistemul romanesc este in regula sub aspect de solvabilitate, lichiditate, potrivire de scadente. Problema este ca nu se dau credite, ci se cauta plasamente rentabile si sigure.

Cum am fost afectati de scaderea rating-ului de tara?

Marja de risc a crescut enorm. Inainte noi aveam o marja de 3-4 puncte procentuale, acum a urcat la 7-8 puncte procentuale. Suferim si de pe urma faptului ca suntem o economie emergenta, de pe urma faptului ca suntem inca interesanti.

Pe pietele emergente se cauta randamente enorme. Daca nu le obtii, pleci. Exista o speculatie intensa pe aceste piete si asta ieftineste tara.  Agentiile de rating sunt interesate sa ieftineasca pietele emergente ca sa fie cumparate ieftin. Iar deciziile lor influenteaza gandirea celor care nu au venit inca in Romania. In schimb, cine a venit deja, stie ca este ok.

Care vor fi cele mai afectate sectoare economice?

In primul rand cel al constructiilor, unul dintre sectoarele unde a fost depasita  exuberanta normala. Preturile erau mari in raport cu interesul investitorilor straini care veneau in Romania si care nu erau disperati sa plateasca preturi ca la Londra. Mi-e teama ca va avea de suferit si productia pe care nu o cunoastem bine.

Romania este plina de fabricute de piese auto sau piese de schimb pentru industria metalurgica, afaceri marunte care depind in mare masura de piata externa. Degeaba s-a dus leul unde s-a dus, daca nu au comenzi. De aceea, multi exportatori ar trebui, daca pot, sa se reprofileze pentru piata interna.

Va afecta criza absorbtia de fonduri europene?

Mi-e teama ca da. Ceea ce nu se prea stie este ca absorbtia de fonduri comunitare este un proces de decontare. Le dai facturile si daca te-ai incadrat, ei te platesc. De aceea, creditul bancar este fundamental. Se cer surse proprii, care nu inseamna numai banii firmei, ci si bani imprumutati.

Daca atragi fonduri la un curs de 4,3 lei/euro si daca, Doamne fereste, desi nu cred ca se va ajunge pana acolo, trebuie sa rambursezi la 4,7 lei/euro, proiectele incep sa nu se mai lege din punct de vedere a rentabilitatii. De aceea mi-e teama ca presiunea pe curs va afecta semnificativ absorbtia fondurilor UE.

Ce crestere economica va avea Romania in 2009?

Eu cred ca vom creste cu 1,5-2%, dar va fi greu. Daca vom avea crestere economica anul acesta, suntem mari. Dar eu cred ca vom avea crestere, iar daca nu va fi la noi, nu va fi niciunde in Europa.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: