Isarescu: Deprecierea leului creeaza dezechilibre majore, daca politica fiscala este relaxata

Data publicarii: 24-02-2009 | Finante-Banci

Deprecierea leului, in conditiile unei politici fiscale relaxate, nu numai ca nu contribuie la ajustarea deficitului de cont curent, dar stimuleaza inflatia, adanceste recesiunea si creaza dezechilibre majore, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Este falsa si creeaza probleme judecata ca numai prin deprecierea puternica (a leului n.r.) putem corecta balanta de plati. Daca deprecierea nu are in spate o politica fiscala tare, inclusiv abordarea rezonabia a politicii salariale, deprecierea nu numai ca nu contribuie (la ajustarea deficitului de cont curent n.r.), dar adanceste recesiunea, incurajeaza inflatia si creeaza dezechilibre majore", a spus Isarescu.

In conditiile in care miscarile puternice de curs pot aduce necazuri in economia reala, guvernatorul BNR a mentionat ca evolutia leului "nu poatefi judecata numai dupa cum spun dealerii, care vor sa faca bani si din piatra seaca, au propriile judecati si le convine volatilitatea".
 
Nivelul inalt al RMO permite folosirea altor stimuli monetari pentru a revigora creditul
 
Impunerea unui nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii (RMO) cerute bancilor comerciale permite bancii centrale sa dea drumul la alti stimuli monetari pentru a revigora creditarea, a declarat Mugur Isarescu.

In prezent, BNR impune bancilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

"Este un avantaj, cu toate ca bancile ne-au urecheat. Rezervele foarte mari ne permit inclusiv sa dam drumul la alti stimuli monetari pentru a revigora creditarea si, ca particularitate a cursului, aceste RMO ne ajuta sa dam o reativa stabilitate", a spus Isarescu.

Mentinerea RMO la cel mai inalt nivel din Europa - si printre cele mai ridicate din lume - este necesara intr-o economie "supraincalzita, care duduia si gafaia", pentru a contracara caracterul prociclic al politicii fiscale, a aratat guvernatorul BNR.

"Poate dupa aceasta lectie destul de amara, cu totii vor intelege cat de periculoasa e politica (fiscala n.r.) prociclica", a adaugat Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: