Isarescu: BNR trebuie sa asigure functionarea pietei, ii este interzis sa finanteze deficitul public

Data publicarii: 24-02-2009 | Finante-Banci

Alternativa la o oprire a finantarii deficitului executat era incetarea anumitor plati pe care le face statul roman, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca bancii centrale ii este interzis sa finanteze deficitul bugetar, dar trebuie sa asigure finantarea in piata.

"Nu are cum sa fie lipsa de lichiditate in piata, avand in vedere deficitul bugetar enorm. Poate ca un deficit atat de mare ar fi trebuit sanctionat, dobanzile ar fi putut urca. Alternativa la o oprire a finantarii deficitului executat, nu intentionat, era incetarea anumitor plati pe care le face statul roman", a spus Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca BNR trebuie sa asigure functionarea pietei.

"Suntem banca a statului roman, banca centrala, ne-ar fi interzis si finantam deficitul public, dar trebuie sa asiguram finantarea in piata", a mai spus Isarescu.

La cele mai recente licitatii pentru titluri de stat, Finantele au atras bani de la bancile comerciale la un randament mediu de aproximativ 11,50%, la termen de trei luni, semnificativ sub nivelul dobanzilor din piata monetara aferent aceleiasi scadente.

Isarescu a aratat, in aceste conditii, ca alternativa de a lasa dobanzile sa urce ar fi implicat riscuri mai mari, daca statul nu si-ar fi putut plati anumite datorii.

Deficitul bugetar a ajuns, anul trecut, la 5,2% din PIB, calculat dupa standarde europene, din care 3 procente fiind acumulate in ultimele doua luni din an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: