Firmele care importa sau exporta bunuri trebuie sa se inscrie intr-o baza date ce va fi transmisa CE

Data publicarii: 24-02-2009 | Economie

Firmele care fac operatiuni de import-export de marfuri vor trebui sa se inscrie intre 23 februarie si 31 martie in baza de date EORI ce va fi realizata de Autoritatea Nationala Vamala (ANV) si care va fi transmisa Comisiei Europene, potrivit prevederilor codului vamal comunitar, a anuntat Vama.

"Numarul EORI este un numar unic in Comunitatea Europeana, pe care autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia incepand cu 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene", se arata in comunicatul publicat pe pagina de internet a autoritatii vamale.

Acordarea numarului EORI se face pe baza unei cereri al carei model este prevazut in anexa 1 din normele tehnice aprobate prin Ordinul 691/2009 al vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), iar cererea se completeaza utilizand aplicatia "EORI-RO", aflata pe pagina de internet a ANV (www.customs.ro), sectiunea e-Customs.

Firmele care primesc numar EORI trebuie sa anunte directia regionala pentru accize si operatiuni vamale care l-au atribuit asupra modificarii datelor din cerere si documentele anexate.

Structura numarului EORI stabilita de Comisie este formata dintr-un identificator al statului membru care atribuie numarul (codul de tara - RO in cazul Romaniei), urmat de un identificator national unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

In Romania s-a stabilit ca numarul unic national folosit in structura numarului EORI, in cazul persoanelor juridice, sa fie codul unic de identificare (CUI).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: