Volksbank: Rata creditelor cu intarzieri la plata a crescut accelerat din octombrie, pana la 4%

Data publicarii: 24-02-2009 | Finante-Banci

Volksbank Romania a inregistrat, incepand din octombrie 2008, o crestere accelerata a ratei creditelor cu intarzieri la plata, acestea ajungand la 4% din portofoliul de imprumuturi pe final de an, a declarat vicepresedintele Hervig Burgstaller.

"Pana in ultimele luni ale anului trecut, am avut o rata a creditelor neperformante foarte scazuta, deoarece ne-am concentrat pe segmentul ipotecar, unde comportamentul de plata al clientilor este mult mai responsabil. Cu toate acestea, incepand din octombrie-noiembrie, rata creditelor cu intarzieri la plata a urcat accelerat, pana la 4%", a spus reprezentantul Volksbank.

El a afirmat insa ca, dintre acestea, aproximativ 2% sunt imprumuturi la care intarzierile sunt mai mici de 30 de zile, deci nu reprezinta credite neperformante.

"Mare parte din creditele acordate de noi sunt in valuta, euro sau franci elvetieni, astfel ca deprecierea leului afecteaza in mod negativ calitatea portofoliului. Monitorizam atent evolutia acesteia si ne-am pregatit inclusiv pentru ce poate fi mai rau, prin constituirea de provizioane mai mari", a mai explicat Burgstaller.

El a completat ca banca va lua mai multe masuri de limitare a riscurilor, inclusiv implementarea unor "masuri precolectare", precum notificarea clientilor inaintea datei limita pentru achitarea ratei lunare, in special in cazul celor cu istoric de intarzieri la plata.

Pentru finalul lui 2009, Volksbank se asteapta la un volum al creditelor de 3,4 miliarde euro, in crestere usoara fata de cel de la sfarsitul anului trecut, de 3,3 miliarde euro. In acelasi timp, provizioanele de risc aferente portofoliului ar creste pana la 68 milioane euro, fata de 34 milioane euro anul trecut.

Presedintele bancii, Gerald Schreiner, estimeaza ca rata creditelor cu intarzieri la plata ar putea urca la 6% pe parcursul lui 2009, dar considera ca poate mentine ponderea creditelor neperformante in portofoliu sub 2% in acest an.

Reprezentantii bancii au mai spus ca, in acest an, Volksbank se va concentra pe cardurile de credit, nu pe creditul ipotecar.

"In continuare, ne concentram pe imprumuturile prin overdraft, mai ales daca au si cardul de salariu la noi, nu pe ipotecar, ca pana acum. Stim ca sunt multi clienti care si-au pierdut o parte din venituri, in special bonusurile", spune Schreiner.

"In februarie am avut scadere neta a soldului creditelor"

Presedintele bancii a subliniat ca, spre deosebire de prima luna din 2008, cand soldul creditelor bancii a avansat cu 60 milioane euro fata de luna precedenta, in ianuarie 2009 acesta a crescut cu aproximativ 1,5 - 2 milioane euro.

"Daca ne uitam si la ce s-a intamplat in primele doua saptamani din februarie, avem scadere neta de sold. Se spune ca bancile nu dau credite, dar va intreb cati oameni cunoasteti care solicita un imprumut in aceasta perioada. Bineinteles, sunt clienti care aplica pentru un credit, dar nu se incadreaza ca profil de risc", a mai spus presedintele Volksbank Romania.

El a adaugat ca, in prezent, raportul credite/depozite al Volksbank este de 500%, fiind de 100% pe segmentul in moneda nationala si de 550% pe cel in valuta.

"Diferenta mare intre credite si depozite era un dezavantaj in perioada anterioara, de crestere accelerata, dar este un avantaj in conditiile actuale, deoarece nu ne concentram pe resurse atrase de la clienti pe termen scurt, nesigure. Dam credite bazandu-ne pe finantarea pe termen lung pe care o primim de la banca-mama", a mai spus Schreiner.

Volksbank Romania are, in prezent, resurse in valoare de 1,7-1,8 miliarde euro sub forma rezervelor obligatorii la banca centrala.

"Fata de rezervele pe care le avem la BNR, volumul depozitelor atrase de Volksbank este de aproape 570 milioane euro. Poti trage concluzia ca sistemul bancar din Romania este foarte sigur. Eu am toti banii in Romania, tocmai pentru ca am incredere in stabilitatea bancilor de aici", a completat presedintele bancii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: