S & P prognozeaza ca economia Romaniei va creste cu 0,8% in 2009

Data publicarii: 25-02-2009 | Economie

Romania este inclusa in cel mai recent raport al Standard & Poor's tot in grupa statelor cu vulnerabilitate mai mare, alaturi de statele baltice, Bulgaria si Ungaria, agentia de rating estimand cresterea economiei romanesti la 0,8% in 2009, dupa un avans de 7,3% in 2008.

"Dupa cresterea puternica a economiei in 2008, Romania pare supusa, la randul sau, unei incetiniri abrupte in 2009. Dupa un impresionant 7,3% in 2008, consideram ca avansul PIB se va reduce la 0,8% in 2009", comenteaza analistii de la S & P.

Rezistenta economiilor central si est-europene pare sa se prabuseasca sub presiunea indatorarii ample in valuta si a potentialei reprioritizari a finantarii intre bancile straine, arata documentul publicat de S&P.

"Criza financiara care a inceput sa afecteze economiile dezvoltate in august 2007 nu s-a reflectat imediat si asupra statelor central si est-europene. De altfel, si in prima jumatate a lui 2008, economiile din zona pareau sa reziste bine, insa in a doua parte a anului trecut, efectele crizei au inceput sa apara si se intensifica in prezent", spune economistul-sef pentru Europa al S&P, Jean-Michel Six.

Raportul imparte economiile din regiune in doua grupe, prima formata din economii mai stabile - Cehia, Polonia si Slovacia, iar a doua din state cu economii mai vulnerabile, in care este incadrata, din nou, si Romania, alaturi de statele baltice, Bulgaria si Ungaria.

Estimarile S&P pentru cresterea economica a Bulgariei sunt similare celor pentru Romania, agentia de rating prognozand un avans al PIB in statul vecin de 1% in 2009. In cazul Ungariei, insa, agentia de rating anticipeaza o scadere a PIB cu 2,5% in acest an. In privinta statelor baltice, raportul aminteste de dependenta mare pe care acestea o au de finantarea externa.

Oficialii BNR au criticat in repetate randuri incadrarea Romaniei in aceeasi grupa de risc cu statele baltice de catre agentiile de rating, argumentand ca, spre deosebire de acestea, Romania are un regim de flotare controlata a cursului de schimb, o economie de dimensiuni mai mari, dar si o dependenta mai redusa de finantarea externa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: