UE solicita formarea a doua noi institutii de supraveghere financiara la nivel european

Data publicarii: 25-02-2009 | International

Doua noi institutii pan-europene ar trebui sa fie infiintate pentru a monitoriza riscurile si a coordona mai bine supravegherea institutiilor financiare din Europa, arata schita unui raport ce va fi publicat miercuri de Comisia Europeana, relateaza Reuters.

Realizata in contextul in care cea mai grava criza financiara din ultimele decenii a aratat lipsurile actualului sistem de supraveghere din Europa, schita raportului precizeaza ca reglementarea este prea slaba in cele 27 de tari ale Uniunii Europene (UE) si ca sunt necesare masuri imediate.

Raportul, intocmit de un grup condus de fostul guvernator al bancii centrale din Franta, Jacques de Larosiere, va forma baza dezbaterilor de luna viitoare dintre liderii UE, pe tema supravegherii financiare, si ar putea modela pozitia Europei in cadrul summitului G20 ce va avea loc in aprilie.

"In principiu, avem doua alternative: prima consta in solutii de genul 'fiecare pentru el', cea de-a doua in solutii extinse, de cooperare la nivel european pentru binele tuturor", scrie Larosiere in raport.

Raportul mai indica o procedura in doua etape de reformare a sistemului de supraveghere, prin intarirea actualelor autoritati de control in acest an, inainte de infiintarea celor doua noi institutii in 2011 si 2012.

In prezent, numai 45 de banci, precum BNP Paribas, Deutsche Bank si HSBC, detin 70% din depozitele din UE. Incercarile de a unifica abordarea europeana a problemelor de supraveghere au fost in impas pentru mult timp, pentru ca tarile nu vor sa incredinteze supravegherea unor jucatori cheie din piata financiara.

Oficialii spera ca cea mai grava criza financiara din ultimii 80 de ani va ajuta la schimbarea acestei mentalitati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: