In urma deciziei unei banci elvetiene, conturile lui Ceausescu revin pe tapet

Data publicarii: 25-02-2009 | Economie

Desi acuzatia de delapidare a banilor statului roman nu a fost inclusa intre capetele de acuzare ale lui Nicolae Ceausescu, in comunicatul difuzat de Televizune si radio, pe 25 decembrie 1989, s-a adaugat un al cincilea punct cu urmatorul continut: "incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine".

"Nu am descoperit indicii prin care sa avem certitudinea ca Ceausescu ar fi avut conturi in afara tarii", a spus, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, Sabin Cutas, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta pentru investigare si clarificari referitoare la conturile lui Nicolae Ceausesu.

"Au existat asa-numitele conturl ale statului", a precizat acesta. "In urma cercetarilor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca circuitul banilor era foarte bine definit. Orice speculatie cum ca din acest circuit ar fi fost scosi bani era absolut imposibila, mai ales ca acei oameni din Securitate care erau implicati in acest circuit erau, la randul lor, verificati", a completat Sabin Cutas.

"Ceausescu a fost un zgarcit. N-a n-a avut absolut nimic. Tot ce a avut el a fost inventariat. Pana si izmenele au fost incluse in inventar. Omul acesta a fost sarac, a muncit ca un sarac si a murit ca un sarac. A fost cinstit de la A la Z. Nu a avut nicodata bani", a completat Camil Roguski, fostul arhitect al lui Nicolae Ceausescu. "Erau niste conturi ale intreprinderilor si mai erau niste conturi ajutatoare ale statului", a precizat acesta.

In cadrul aceleiasi emisiuni, Mircea Opreanu, sotul Zoiei Ceausescu, a infirmat ideea ca Nicolae Ceausescu a fost un om zgarcit si a recunoscut ca, in resedinta din Primaverii, toate lucrurile erau inventariate, dar a precizat ca acest lucru era facut pentru a nu disparea si pentru a putea face diferenta dintre lucrurile personale si cele ale statului.

"In 1988, urma sa se achite ultima transa a datoriei externe. Banca Mondiala a refuzat sa primeasca transa pentru ca nu avea ce face cu banii. Scadenta era in 1989. In acel moment, Ceausescu a dat dispozitie sa se cumpere aur, pentru a mari rezerva de aur. Acei bani ai statului au fost depusi intr-un cont in Elvetia, lucru ce este confirmat de actualul guvernator. Toti banii din acele conturi externe au fost redirectionati si catre alte institutii cum ar fi Armata", a explicat acesta.

"Este clar ca, dupa 1989, unii au avut acces la aceste conturi si le-a facut disparute", a conchis Mircea Opreanu.

Cea mai mare banca din Elvetia, UBS, a permis procurorilor federali americani sa verifice 19.000 dintre conturile sale. Victoria este de proportii pentru ca, in urma acestui acord, Fiscul american (IRS) poate sa impoziteze averi de cel putin 20 de miliarde de dolari.

Aceasta victorie are si o alta semnificatie. Este prima patrundere in secretele bancare elevetiene. Decizia marii banci elvetiene ar putea constitui un precedent pentru alte masuri similare. Una dintre ele ar putea viza inlaturarea misterului legat de conturile secrete ale lui Nicolae Ceausescu. 

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: