Rambursarea TVA poate dura un an, firmele ar trebui sa ceara dobanzi pentru intarzierile statului

Data publicarii: 27-02-2009 | Finante-Banci

Rambursarea TVA este "greoaie", iar recuperarea banilor de catre companii poate dura chiar si 12 luni, cu toate ca termenul legal de rambursare este de 45 de zile, a spus Daniel Anghel, partener la PricewaterhouseCoopers, adaugand ca firmele trebuie sa ceara dobanzi pentru intarzierile statului.

"Rambursarea TVA reprezinta o sursa foarte importanta de lichiditate pentru companii, insa in ultima perioada aceasta a devenit greoaie. In conditiile in care si creditarea a devenit foarte greoaie, rambursarea de TVA este singura sursa de finantare pentru companii", a spus Anghel.

El a subliniat ca termenul legal de rambursare a TVA este de 45 de zile, insa acesta nu este respectat, rambursarea putand ajunge la 6-9 sau 12 luni.

"Exista intarzieri nejustificate, iar dosarul de rambursare, odata aprobat, este supus unor obstacole. Desi el a ajuns in trezorerie, plata poate sa intarzie la nesfarsit. Rambursarile TVA sunt blocate pentru ca nu sunt bani la buget si ar fi momentul ca firmele sa ceara dobanzi pentru intarzieri", a completat reprezentantul PricewaterhouseCoopers.

Surse din ANAF au declarat ca TVA de rambursat a ajuns la 4 miliarde lei, iar pentru mai mult de jumatate din suma termenul de solutionare este depasit.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: