Patronii solicita ca angajatii sa contribuie cu 20% la valoare efectiva a tichetelor de vacanta

Data publicarii: 27-02-2009 | Economie

Patronii solicita modificarea legii privind acordarea tichetelor de vacanta, astfel incat, angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a tichetelor, a declarat vineri presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, acordarea tichetelor de vacanta la nivelul maxim, contravaloarea a sase salarii de baza minime brute, ar duce la dublarea cheltuielilor angajatorului cu salariatul. In aceste conditii, spune Nicolescu, este absolut necesara o contributie a salariatului de 20% la valoarea efectiva a tichetului de vacanta.

De asemenea, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii estimeaza ca masura acordarii tichetelor de vacanta va genera un efort bugetar de 0,35% din PIB, asta in conditiile care nici macar nu se mentioneaza sursele pentru asigurarea acestor cheltuieli. O alta problema semnalata de Nicolescu in acest sens este efectul birocratic, in conditiile in care, prin noua masura, se cere reautorizarea operatorilor din turism care vor sa adere la acest program.

Totodata, reprezentantul IMM-urilor din Romania a spus ca, masura adoptata de Guvern va avea ca efect cresterea presiunii salariatilor asupra angajatorilor pentru obtinerea tichetelor de vacanta, in imprejurarile in care majoritatea intreprinderilor au dificultati generate de criza economica. Nicolescu a mai subliniat ca acordarea de tichete de vacanta va accentua discrepantele de salarizare intre domeniul bugetar si cel privat. "In contextul crizei finaciare nu mai au resurse pentru a tine pasul cu cresterile salariale anuntate in sectorul bugetar si nu vor putea acorda tichete de vacanta saraliatilor", a spus Nicolescu.

Ovidiu Nicolescu a adaugat ca stabilirea unui continut minim al pachetului de servicii, care se poate achizitiona prin intermedeiul tichetelor de vacata, poate genera restrictii pentru accesul IMM-urilor din turism la primirea tichetului de vacanta. Presedintele CNIPMMR a incheiat spunand ca ramura turismului ar fi trebuit sa aiba alte prioritati, precum investitiile din domeniul infrastructurii si cele care sa asigure competitivitatea pe piata interna si interantionala a IMM-urilor din aceasta ramura.

Guvernul a adoptat, in urma cu o saptamana, o OUG privind acordarea tichetelor de vacanta in limita a sase salarii minime brute pe economie, acestea urmand sa fie utilizate doar pe teritoriul Romaniei si numai de persoanele pe numele carora au fost emise.

Angajatorii acorda tichete de vacanta numai daca in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern, care mai prevede ca tichetele sunt valabile un an de la data emiterii.

Fiecare tichet va avea inscriptionate, printre altele, numele angajatorului si datele de identificare, numele si codul numeric personal ale angajatului si perioada de valabilitate a utilizarii tichetului, care este de un an de la data emiterii.

Comisionul maxim perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit utilizatorilor tichetelor de vacanta. Contravaloarea serviciilor turistice prestate peste valoarea tichetelor de vacanta se suporta de catre salariat.

Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul tichetelor de vacanta va fi stabilit prin normele de aplicare ale OUG, care vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG. Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai primeste prima de vacanta in cursul anului fiscal respectiv.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: