Eurostat introduce un nou element in modul de calcul al indicelui armonizat al preturilor de consum

Data publicarii: 27-02-2009 | International

Biroul european de statistica Eurostat a anuntat vineri ca va introduce un nou element in modul de calcul al indicelui armonizat al preturilor de consum (HICP), care se refera la produsele cel mai des cumparate (FROOP), respectiv cele care sunt cumparate mai rar (non-FROOP).

Cresterea preturilor produselor cumparate cel mai des a fost, in general, mai mare decat cea afisata pe totalul preturilor de consum, in timp ce cresterea preturilor produselor achizitionate mai rar a fost sub rata lunara a inflatiei, potrivit datelor calculate de Eurostat de-a lungul a 11 ani.

Aceste diferente au fost mult mai mari din toamna lui 2007 pana in toamna lui 2008 cand in Uniunea Europeana s-au inregistrat rate relativ mari ale inflatiei, iar preturile multor produse de uz curent inregistrasera rate de crestere nemaiatinse de peste zece ani.

Cu toate acestea, in ultimele luni rata inflatiei s-a temperat puternic, mai ales ca urmare a scaderii preturilor la energie si titei, iar in decembrie 2008 si ianuarie 2009, cresterea preturilor produselor care sunt achizitionate cel mai des a fost mai mica decat cresterea inflatiei care ia in calcul si cheltuielile ipotecare ale proprietarilor de case.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: