Cotele alocate producatorilor auto prin programul Rabla vor fi cunoscute cel tarziu in 12-13 martie

Data publicarii: 27-02-2009 | Auto

Cotele alocate producatorilor si importatorilor auto prin programul Rabla vor fi facute publice cel tarziu in 12-13 martie, dupa ce dosarele depuse pana vineri la pranz vor fi analizate, a declarat seful serviciului de comunicare al Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Alina Clont.

"Astazi (vineri - n.r) a fost ultima zi de depunere a dosarelor. Pentru cei care au venit personal sa le depuna, termenul limita a fost ora 12:00. Nu putem insa sa avansam o cifra privind numarul dosarelor depuse, deoarece asteptam sa vedem ce alte dosare, purtand data de 27 februarie, vor mai veni luni si marti din teritoriu", a explicat Alina Clont.

Reprezentantul AFM a adaugat ca in termen de sapte zile lucratoare dosarele vor fi analizate si validate, iar apoi vor urma inca trei zile lucratoare pana cand acestea vor fi afisate pe paginile de internet ale AFM si Ministerului Mediului, conform legislatiei in vigoare.

"Cotele vor fi stiute in 10 zile lucratoare sau mai putine daca volumul de dosare depuse nu se dovedeste a fi foarte mare", a mai spus oficialul AFM.

Romanii care vor sa-si achizitioneze in acest an o masina noua in schimbul uneia mai vechi de zece ani, pe care sa o dea la casare, vor putea sa depuna dosarele la producatorii si importatorii auto autorizati pentru Programul Rabla, dupa finalizarea listei privind cotele alocate.

Anul trecut, cele mai multe masini cumparate de romani prin programul Rabla au provenit de la Dacia (8.813 din cele 9.692 cate fusesera repartizate catre Automobile Dacia), potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu (AFM). Romanii au mai fost interesati sa-si schimbe masinile vechi cu autoturisme Skoda, Seat, Audi, Volkswagen, Opel, Chevrolet, Renault, Nissan, Hyundai, Fiat, Daewoo, Kia, Mitsubishi, Suzuki, Subaru, Honda, dar si altele.

Programul Rabla se va derula in trei etape in acest an - pana pe 29 mai, de la 1 iunie la 31 august si de la 1 septembrie pana pe 11 decembrie -, pentru fiecare etapa fiind alocata o suma de 76 milioane lei, bugetul total pentru acest an fiind de 228 milioane lei, potrivit Ordinului pentru aprobarea Instructiunilor privind modalitatile de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 217/2008 privind reluarea pentru anul 2009 a programului Rabla.

Cotele repartizate producatorilor vor fi ajustate de la o etapa la alta in functie de vanzarile realizate, iar cei care nu si-au indeplinit obiectivele nu vor mai putea participa la sesiunea urmatoare. Decizia a fost luata, astfel incat sa nu mai ramana masini nealocate prin acest program.

Guvernul Boc a anuntat la finalul lunii ianuarie ca prima pentru casarea unei masini functionale mai vechi de zece ani creste la 3.800 lei, iar suma totala alocata pentru realizarea programului in 2009 va fi de 228 milioane lei.

In 2008, Guvernul a dat 91,4 milioane lei prin programul Rabla, reprezentand 76% din fondurile alocate pentru 2008. Anul trecut, guvernul alocase bani pentru scoaterea din circulatie a 40.000 de autovehicule mai vechi de 12 ani, dupa ce, in 2007, norma a fost de aproape 16.500 de masini.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: