Profesorii ar putea ramane fara salariul de merit, iar elevii fara subventia pentru transport

Data publicarii: Astazi, 28-02-2009 | Economie

Elevii, studentii si profesorii ar putea sa nu mai primeasca subventii pentru transport, iar legea care reglementeaza practica profesionala si finantarea acesteia ar putea fi abrogata, potrivit proiectului de ordonanta obtinut de NewsIn, inregistrat la Guvern cu numarul 304 din 24 februarie 2009.

Potrivit documentului citat, Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare in principal prin neacordarea salariului de merit, eliminarea primelor, a premiilor si neplata orelor suplimentare.

Mai mult, prin doua articole de lege, 21 si 22, guvernul propune sa se reduca cheltuielile si prin renuntarea la subventiile pentru transport si pentru practica elevilor si profesorilor.

Mai exact, prin cele doua articole s-ar putea modifica Legea 315/2006, astfel incat profesorii de peste 35 de ani sa nu mai primeasca cate 100 de euro pentru materiale didactice si s-ar abroga Legea 258/2007, prin care, in prezent, se reglementeaza modul in care statul subventioneaza stagiile de practica obligatorii pentru elevi si studenti si Legea 291/2007, care cuprinde prevederi despre decontarea transportului la elevi, studenti, pentru naveta in mediul rural.

In proiectul de ordonanta apar chiar modificari ale metodologiei de pregatire a elevilor, potrivit carora in ciclul primar orele de sport sa nu se mai faca cu un profesor de specialitate, ci cu invatatorul.

In nota de fundamentare a proiectului, semnata si parafata de ministrul Muncii, Marian Sarbu, se arata ca guvernul a luat decizia formarii unui colectiv de lucru compus din reprezentanti ai ministerelor Muncii si Finantelor si ai Secretariatului General al Guvernului. Semnatarii proiectului care cuprinde masurile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt vice prim-ministrul Dan Nica, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Marian Sarbu, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, ministrul Internelor, Liviu Dragnea, Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Szakal Andras Zsolt si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

NewsIn