Americanii au insomnii din cauza crizei financiare

Data publicarii: 02-03-2009 | International

O treime dintre americani au insomnii cauzate de criza financiara, ceea ce le afecteaza sanatatea si productivitatea la locul de munca, potrivit unui sondaj al Fundatiei Americane de Studiu al Somnului (NSF), informeaza presa americana de specialitate.

Sondajul NSF arata ca doi americani din zece dorm mai putin de sase ore pe noapte, iar acestia sunt prea obositi pentru a munci in mod eficient. Aproape 90% dintre cei chestionati au declarat ca sufera de insomnie cel putin cateva nopti pe saptamana.

In acelasi timp, medicii raporteaza ca multi pacienti au decis sa nu se mai trateze de apnee de somn, deoarece nu isi pot permite costurile, iar acestia s-ar putea imbolnavi mai rau. Deficientele de somn sunt adesea asociate cu alte boli cronice, precum diabetul sau hipertensiunea.

In timp ce expertii prezic faptul ca situatia economica a SUA se va inrautati in 2009, NSF incurajeaza americanii sa doarma bine, sa faca exercitii fizice si sa manance adecvat, pentru a combate anxietatea si a-si imbunatati sanatatea si productivitatea la locul de munca.

Numarul americanilor care raporteaza probleme cu somnul si ca dorm mai putin de sase ori pe zi a crescut in ultimii opt ani de la 13% la 20%, iar numarul celor care dorm opt ore pe zi sau mai mult a scazut de la 38% la 28%.

Aproape 40% dintre americani sunt de acord ca un somn bun este la fel de important ca si dieta si miscarea fizica pentru o stare buna de sanatate. Medicii ar trebui sa isi intrebe pacientii in mod regulat in legatura cu somnul, dieta si activitatea fizica.

Problemele de somn sunt legate de un stil de viata nesanatos si au un impact negativ asupra sanatatii si sigurantei persoanelor.

Insuficienta somnului creaza o problem de siguranta publica majora, reprezentand un adevarat pericol pentru soferi. Sondajul NSF arata ca mai mult de jumatate dintre soferi (110 milioane) au condus in stare de somnolenta cel putin o data in ultimul an, iar aproape o treime dintre soferii chestionati au declarat ca au atipit sau au adormit in timp ce conduceau.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: