Femeile manager conduc dupa regulile barbatilor

Data publicarii: 09-03-2009 | HR/Cariere

Femeile care au functii de management in Romania joaca dupa regulile barbatilor, in conditiile in care una dintre principalele probleme ale culturii organizationale din companii este competitia exagerata creata intre angajati, considera Sandra Pralong, fondatorul firmei de relatii publice Synergy Communications. "Gradul de leadership feminin in Romania este de peste 60%, un procentaj destul de ridicat, insa probabil ca femeile nu si-au manifestat abilitatile de management feminin, nu au avut curajul de a pune problema altfel", a declarat pentru Business Standard Sandra Pralong, cu ocazia conferintei Leadership Feminin, organizata de Fundatia Leaders.

Urmatorul pas in materie de management este utilizarea unui stil care sa respecte angajatii si partenerii de afaceri, bazat pe gasirea unor solutii din care toti cei implicati sa castige, considera Pralong. "Femeile au o alta etica, pretuiesc alte aspecte in materie de business. Studiile arata ca sunt mai deschise la cooperare, au un respect mai mare fata de diversitate si sunt mai preocupate de modul in care se fac lucrurile decat de rezultate", spune aceasta. Hipercompetitivitatea, dar si agresivitatea sunt trasaturi remarcate si de Maria Grapini, presedintele grupului de firme Pasmatex, cu activitate in domeniul textil. "Trebuie sa avem deschiderea de a analiza situatia din mai multe unghiuri. Eu le spun angajatilor ca, daca fura, fura de la ceilalti colegi, pentru ca oamenii isi creeaza singuri salariile, prin propria munca; ei imi dau mie salariu", spune Grapini.

Romania se situeaza pe locul 70 in lume in ceea ce priveste leadershipul feminin, a mentionat Sandra Pralong, care realizeaza o corelatie intre acest nivel si calitatea vietii. Printre primele tari la acest capitol se afla Norvegia, Finlanda, Suedia, Noua Zeelanda. De asemenea, potrivit indexului dezvoltarii umane, care masoara calitatea vietii, Romania se afla pe locul 62, iar in indexul care masoara coruptia, ocupa locul 70. Tari precum Islanda, Norvegia, Irlanda, Canada, Australia, Suedia se afla pe primele locuri in ceea ce priveste calitatea vietii si pe ultimele in indexul referitor la coruptie.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: