Societe Generale nu va retrage bani din Romania si va acorda lichiditati BRD, in caz de nevoie

Data publicarii: 25-03-2009 | Finante-Banci

Societe Generale va acorda subsidiarei sale romanesti BRD lichiditati in caz de nevoie, insa nu va retrage niciun ban din Romania, a declarat, miercuri, directorul general al grupului francez, Frederic Oudea.

"Daca ii trebuie lichiditate bancii din Romania, ii vom furniza, insa nu invers. Nu am luat bani de la subsidiara pentru a finanta activitatea Societe Generale si nu vrem sa o facem. Lichiditatea grupului e in stare perfecta", a spus Oudea.

El a precizat ca SocGen ar fi avut un angajament la fel de puternic in fata BRD, chiar si fara acordul Romaniei cu FMI.

"Nu avem nicio problema sa accesam lichiditate pe piata interbancara si, in plus, exista si schema din Franta cu emisiunea de obligatiuni. Am dezvoltat un model de afaceri prin colectarea de depozite si, de asemenea, avem si un rating puternic", a mai spus Oudea.

In ce priveste discutiile ce vor avea loc joi la Viena dintre marile banci prezente in Romania si reprezentantii FMI, Oudea a precizat ca BRD doar va asista la discutii.

Societe Generale este pe locul cinci in topul bancilor din zona euro, cu active gestionate de 336 miliarde euro la finalul anului trecut, si pe locul trei dupa valoarea activelor totale, care au ajuns in decembrie la 2.560 miliarde euro. Autoritatile franceze au acordat grupului bancar 1,7 miliarde euro in decembrie 2008, in cadrul unui plan de sprijin bancar.
 
Seful SocGen spune ca RBS nu reprezinta un punct de interes pentru BRD
 
BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, nu are nevoie sa faca noi achizitii, mai ales in Romania, iar RBS nu este, cu siguranta, o tinta de preluare, a declarat, miercuri, directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea.

"Sunt convins ca vor exista oportunitati de achizitie, insa nu cred ca este momentul, si nici nu avem nevoie, mai ales in Romania, unde suntem pe locul doi. In cazul unor oportunitati, vom analiza, insa RBS nu este, cu siguranta, un punct de interes", a spus Oudea.

El a precizat, totodata, ca in 2009 Societe Generale are ca obiectiv consolidarea grupului, in conditiile unui avantaj de credibilitate pe care-l are SocGen.

"Intram in 2009, un an dificil, avand o pozitie buna, dar avem oportunitatea de a profita de unele aspecte, prin intarirea relatiilor cu unii clienti si atragerea altora noi", a mai spus Oudea, precizand ca in urmatoarele trimestre grupul vrea sa fie prudent.

In 26 februarie, Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat ca va renunta la afacerile dintr-un grup de 15 tari, inclusiv Romania, fie prin retragere definitiva, fie prin vanzarea afacerilor.

RBS Romania are statut de sucursala si a fost inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare, planul reprezentand impartirea afacerilor in 3 grupe de importanta.

RBS a preluat afacerea din Romania de la ABN Amro, odata cu impartirea fostului grup olandez de un consortiu format din RBS, Fortis si Santander.

NewsIn