70 de ani, varsta minima de pensionare recomandata Romaniei de Banca Mondiala

Data publicarii: 31-03-2009 | Economie

Imbatranirea populatiei si pensiile "generoase" stipulate in sistemul actual romanesc duc la recomandari-soc din partea Bancii Mondiale (BM). Desi speranta de viata a barbatilor romani este de 68-69 de ani, institutia financiara internationala propune stabilirea varstei minime de pensionare la peste 70 de ani. Solutia este grava si se datoreaza politicilor iresponsabile de dupa 1990, considera analistul Ilie Serbanescu. Pe de alta parte, sindicalistul Dumitru Costin sustine ca aplicand solutia BM riscam sa cheltuim mai mult pentru pastrarea angajatilor peste o anumita varsta decat pentru pensionarea lor.

Banca Mondiala (BM) a recomandat Guvernului sa ridice varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani, pana in 2050, si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare. Solutiile vizeaza refacerea echilibrului fiscal in sistemul de pensii, care va inregistra in viitor deficite uriase. Intr-un studiu realizat de institutia financiara internationala se arata ca deficitul din sistemul de pensii national va depasi 5% din produsul intern brut (PIB) pana in 2020, va urma un trend ascendent in urmatoarele trei decenii, dupa care se va reduce pana in 2050 la 6,2% din PIB, noteaza Mediafax.

Potrivit expertilor, imbatranirea populatiei va reduce numarul contributorilor in relatie cu numarul beneficiarilor, astfel incat pana in 2050 numarul de beneficiari se va fi apropiat mult de numarul de contributori. Totodata, varsta minima de pensionare mai redusa pentru femei, coroborata cu durata mai lunga de viata a acestora, impovareaza sistemul de pensii, majorand costul beneficiilor incasate in raport cu contributiile. In plus, pana in 2050, raportul dintre populatia cu o varsta de peste 65 de ani si populatia cu varste cuprinse intre 20-64 de ani va creste de la 23,6%, cat era in 2005, la 56,6%.

Solutia? Fuga din Romania

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat ca Romania va fi obligata sa adopte masura, deoarece sistemul de pensii nu mai poate fi intretinut. "Ritmul in care se aprovizioneaza piata de pensionari va fi mai ridicat decat cel de absorbtie a tinerilor in piata muncii. Romania merge clar spre dezastru, iar pentru a-l evita, trebuie sa scoata la pensie si barbati, si femei la 70 de ani. Cateva milioane de oameni nu pot sustine in spate tot sistemul. Din punctul meu de vedere, au tot dreptul sa plece din Romania", a declarat Serbanescu. El spune ca vina este a politicilor guvernamentale proaste de dupa 1990, care au mizat pe reducerea somajului prin pensionari anticipate.

In acest fel s-a ajuns de la trei contributii salariale care finantau o pensie, in perioada comunista, la un salariu care finanteaza o pensie, in prezent, mai sustine acesta. Potrivit lui Serbanescu, primul pas in echilibrarea sistemului de pensii vizeaza reglarea varstei minime de pensionare. "In prezent, la o speranta de viata de circa 69 de ani, un barbat beneficiaza de pensie timp de 4 ani, in timp ce o femeie, care are speranta de viata de 73 de ani, beneficiaza de pensie 13 ani", a subliniat analistul economic.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: