Ministerul Muncii vrea sa dea un stimulent pentru copiii pana la 2 ani daca mamele revin la munca

Data publicarii: 01-04-2009 | Economie

Ministerul Muncii are in vedere modificarea ordonantei privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului prin introducerea unui stimulent lunar pe care sa-l primeasca familile pana cand copilul implineste 2 ani, chiar daca mama se reintoarce mai devreme la locul de munca.

In aceasta situatie se afla aproximativ 20.000 de parinti, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

"Exista solicitari din ce in ce mai multe pentru majorarea acestei prestatii, astfel incat sa fie un sprijin real pentru cei care se reintorc la activitatea profesionala. Din evaluarile efectuate (...) s-a emis ipoteza unei sume reprezentand 30% din valoarea indemnizatei, dar nu mai putin de 600 lei", se arata in comunicatul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS).

Parintii ar putea utiliza acest stimulent pentru plata serviciilor unei bone, a cresei sau a bunicilor.

Ratiunea majorarii acestui stimulent rezida si in faptul ca, tinand cont de situatia economica existenta, un concediu prelungit poate avea consecinte negative asupra locului de munca al parintilor. Actul normativ de modificare este in lucru si va fi pus in discutie pe pagina de internet a ministerului.

Ministerul Muncii va discuta si despre reducerea perioadei de concediu maternal la un an si sase luni

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat marti ca exista discutii, la propunerea unor organizatii neguvernamentale, legate de reducerea concediului maternal de la 2 ani la 1 an si 6 luni, pentru a stimula reintoarcerea mamelor la slujbe.

"In propunerea privind reducerea de la 2 ani la 1 an si 6 luni a concediului maternal se arata ca o parte din suma primita astazi de mame ar putea fi transferata in fondul de salarii pentru a subventiona veniturile bonelor si astfel sa fie incurajata revenirea femeilor la locurile de munca", a precizat Sarbu.

De la 1 ianuarie 2009, toate mamele care sunt in concediu de maternitate primesc o indemnizatie de crestere a copilului in primii doi ani de viata, respectiv trei ani pentru copiii cu handicap, de 85% din veniturile pe care le-au realizat in ultimile 12 luni, dar nu mai mica de 600 lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: