BNR tine dobanda la 10%, dar lasa mai multa valuta bancilor cu resurse pe termen lung

Data publicarii: 01-04-2009 | Finante-Banci

Consiliul de administratie al BNR a mentinut marti dobanda cheie la 10%, in conformitate cu asteptarile, dar a pus in practica o masura anuntata saptamana trecuta de guvernatorul Mugur Isarescu, excluzand de la calculul pasivelor in valuta pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung.

Analistii au anticipat decizia de pastrare a dobanzii cheie si a nivelului actual al rezervelor minime constituite de banci, si mentionau ca este posibila o modificare a bazei de calcul a acestora. Bancherii spun, insa, ca deblocarea creditarii va necesita si masuri din partea statului.

Rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale au fost mentinute la 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume, insa diferentierea intre resursele pe termen lung atrase de banci in valuta de cele pe termen scurt poate lasa la dispozitia bancilor sume importante si reduce rezervele internationale administrate de BNR, in care rezervele minime obligatorii ale bancilor reprezinta circa 40%.

Reducerea rezervelor ar urma sa fie compensata, insa, de banii din pachetul de finantare de 20 miliarde euro obtinut saptamana trecuta de la FMI, Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala. Prima transa de 5 miliarde de euro de la FMI vaintra dupa ce acordul de finantare cu Romania va fi aprobat de boardul Fondului, in urmatoarele saptamani.

BNR a anuntat, de altfel, ca reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, adica dupa intrarea primei transe de la FMI.

Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.

In comunicatul care anunta deciziile consiliului de administratie al BNR se mai mentioneaza ca institutia va utiliza in mod activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

Joia trecuta, Mugur Isarescu a declarat ca ar fi intelept ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung.

Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

"In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a spus Isarescu.

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora. In aceste conditii, rezervele minime ar putea chiar sa ramana la nivelul de 40%, la valute.

"Chiar daca ramanem la 40% (din pasivele in valuta n.r.), dar excludem liniile de finantare pe termen lung, tot vorbim de o reducere foarte mare", a mai spus Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: