Boc: Daca nu depunem banii de la FMI la BNR, vom risca sa avem un euro cotat la 6 lei

Data publicarii: 01-04-2009 | Finante-Banci

"Valoarea imprumutului de la FMI va fi de 20 de miliarde de euro, iar 13 miliarde de euro se vor duce la BNR si tot Banca Nationala a Romaniei va returna banii. Acesti bani se duc la banca pentru a controla depozitele bancare si pentru a consolida cursul euro-leu. Daca nu am solicita acest imprumut de la FMI si daca nu am depune aceasta suma la banca, riscam ca pe viitor sa avem un curs euro-leu de 5 sau 6 lei pentru un euro", a afirmat Emil Boc in cadrul unei emisiuni tv de la postul national de televiziune.

Emil Boc a explicat astazi in cadrul unei emisiuni tv de ce are nevoie Romania de imprumut de la FMI.

"Comisia Europeana nu acorda nici unui stat finantare, daca acel stat nu are si un acord cu FMI. Romania are nevoie de aceste acorduri pentru a preveni, nu pentru ca suntem intr-o situatie dificila, iar cu imprumutul pe care il facem la FMI, ii vom ajuta pe romanii care au credite la banci. Va dati seama ce ar fi insemnat un salt la creditele in euro de la 4,2 lei la 6 lei pe euro",a afirmat Emil Boc.

Premierul Emil Boc a explicat cum vor fi folositi si restul banilor imprumutati

"Restul de bani vor fi repartizati astfel. 5miliarde de euro vor merge la Ministerul Finantelor la Trezorerie. Acesti bani sunt necesari acolo, pentru ca taxele din Romania sa nu fie marite si a nu mari deficitul bugetar.  Mai grav este ca si in anul 2008, un an prosper pentru Romania, noi am avut un deficit de 5,2%, iar restul de doua miliarde de euro vor pleca la bancile comerciale din Romania, pentru ca agentii economici sa poata solicita credite pentru a face investitii. Acest imprumut de la FMI are ca scop stabilizarea cursului leului si incurajarea investitiilor", a explicat premierul.

Primul ministru a confirmat faptul ca FMI nu vrea sa intervina asupra masurilor sociale

"Romania nu a fost cu apa la gura, nu a fost intr-o situatie disperata si daca nu ar fi semnat acordul cu FMi ar fi ajuns in colaps. E doar in imprumut de siguranta. De aceea cei de la FMI au fost mai permisibili si mai relaxati. Un exemplu concret in acest sens. De maine, nici un pensionar din Romania nu va avea o pensie mai mica de trei milioane de lei vechi, dar pentru asta, guvenul s-a gandit sa reduca din cheltuielile din varful piramidei. Guvernul ar vrea sa fie mai darnic cu pensionarii, sa fie la fel de darnic precum Mos Craciun, dar atat poate sa ofere acum in aceasta situatie de criza", a declarat primul ministru al Romaniei.

Premierul a explicat modul in care guvernul va face restructurari bugetare la nivelul agentiilor guvernamentale


"Cei care taie frunza la caini in agentiile guvernamentale vor pleca, indiferent de clientela politica care i-a plasat in acele posturi. E necesara comasarea agentiilor pentru reducerea cheltuielilor", a aratat Emil Boc.

"Guvernul nu are nimic cu functionarii mici si foarte mici. Guvernul are in vedere functionarii cu salarii mari din varf. Obiectivul guvernului nu este de a da oameni afara ci de a face economii. Mai bine inghetam salariile decat sa dam oameni afara", a spus Emil Boc.

Emil BOC: Se vor mari salariile mici si dupa acordul cu FMI

"Se vor mari salariile si dupa imprumutul cu FM, dar numai salariile mici si foarte mici, si asta numai daca facem economii, ceea ce am si facut pentru ca am inghetat salariile a peste 7.000 de demnitari", a declarat Emil Boc.

Emil Boc: Pentru anul acesta, guvernul si-a planificat circa 500.000 de someri

"In cadrul negocierilor cu FMI, ne-am planificat circa 500.000 de someri, asta inseamna ca avem un buget pregatit special pentru masurile sociale. Mai mult, in cazul somajului tehnic, ne-am gandit sa majoram perioada de somaj cu inca 3 luni, iar in aceasta perioada vrem ca atat angajatorul cat si cel angajat sa nu plateasca acele contributii la stat pentru a ramane lipit de locul sau de munca si pentru a se intoarce sa munceasca, pentru ca altfel risca sa ramana fara servici si se va incadra mai greu in munca", a explicat Emil Boc.

Emil Boc: Lumea poate sa fie linistita si poate sa rada in continuare de Emil Boc si de alti politicieni

Primul ministru a declarat ca nu se va limita libertatea de exprimare a presei.

"Lumea poate sa fie linistita si poate sa rada in continuare de Emil Boc si de alti politicieni, pentru ca actualul guvern nu va limita si nu are nimic nici cu pamfletul si nici cu jurnalistii sau realizatorii tv de emisiuni umoristice. Nu se vor bloca anchete jurnalistice si nu se vor ingradi accesul la informatie. Vom elimina acele ambiguitati din coduri care au creat aceste dezbateri", a aratat Emil Boc.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: