Cum sa iesi la pensie la 60 de ani, in loc de 70

Data publicarii: 02-04-2009 | HR/Cariere

Peste 158.000 de romani vor iesi la pensie la 60 de ani indiferent daca legislatia pensiilor de stat se va schimba sau nu in viitorii ani. Solutia: pensiile private facultative.

Banca Mondiala a recomandat Romaniei sa majoreze varsta de pensionare pana la 70 de ani (pentru barbati) pana in anul 2050, pentru a mai reduce presiunile la care este supus bugetul public de pensii. Cu toate astea, romanii pot iesi la pensie la 60 de ani, avand in acelasi timp venituri decente. Pentru asta insa trebuie sa adere la un fond de pensii facultative (pilonul III). "Oamenii vor in mod firesc sa nu munceasca pana la varste prea inaintate, pentru a se putea bucura mai mult timp de rezultatele eforturilor lor. Este firesc sa isi doreasca sa iasa la pensie la 60 de ani, nu la 70.

Solutia exista, mai ales pentru tinerii de azi: economisiti in sistemul de pensii private facultative timp de 20-30-40 de ani cate 10-15% din venitul lunar si va veti putea permite sa va pensionati chiar si la 60 de ani", a comentat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
Analizele fondurilor de pensii private arata ca daca economisiti cate 100 de euro pe luna, timp de 20 de ani, iar fondul de pensii la care ati aderat are un randament mediu de 8%, in final in contul dumneavoastra se va acumula suma de 58.000 de euro. Aceasta inseamna ca veti primi o pensie lunara de peste 470 de euro, daca pensia va fi platita timp de 20 de ani. In cazul in care randamentul fondurilor de pensii este mai mare si suma va creste. De asemenea, daca veti contribui o perioada de timp mai mare, adica 30 de ani, iar pensia va fi platita doar 20 de ani, suma se va mari si ea.
 
In acest moment, peste 158.000 de romani vor iesi la pensie la 60 de ani indiferent daca legislatia pensiilor de stat se va schimba sau nu in viitorii ani. Este vorba in fapt despre cei care si-au facut deja o pensie facultativa.
 
"Pensia privata obligatorie se acorda odata cu cea publica de stat. Iar in acest moment, legea prevede ca varsta de pensionare este de 60 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati. Daca intre timp se schimba legislatia, atunci se va intra in posesia pensiei private obligatorii dupa noua lege", anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cu alte cuvinte, daca in 2020 sau mai tarziu legea va prevedea ca se va iesi la pensie la 70 de ani, atunci banii din sistemul privat obligatoriu vor veni la aceasta varsta. Doar la pensia facultativa putem cere plata unei pensii dupa varsta de 60 de ani, indiferent ce se va spune in noile legi.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: