Rasvan Radu, UniCredit Tiriac: Creste costul riscului si trebuie sa ne ajustam zilnic bugetul

Data publicarii: 02-04-2009 | Finante-Banci

Rasvan Radu, bancherul care conduce operatiunile UniCredit Tiriac, spune intr-un interviu acordat Business Standard ca a constatat, pentru primul trimestru, o reducere in zona veniturilor din dobanzi si din comisioane, in paralel cu incetinirea activitatii economice, si o crestere constanta a costului riscului, jucatorul fiind nevoit sa-si reajusteze aproape zilnic bugetul.

Bancherul considera ca intreaga responsabilitate privind evolutia economiei tine de Guvern, iar cel mai mare risc pentru Romania poate fi introdus de instabilitatea politica. Anul 2009 este, in opinia sefului bancii, primul test real pentru clasa antreprenoriala: daca se pierde acest an, exista riscul sa se piarda businessul. Bilantul UniCredit Tiriac Bank, jucator din Top 10 bancar dupa active, arata ca, pe primul trimestru din 2009, profitul s-a situat in planul bugetat, fiind comparabil cu rezultatul obtinut in ultimele luni din 2008. Volumul creditelor din T1 este similar cu cel raportat la finele anului trecut, de vreme ce banca a procedat la noi externalizari. Ca toate celelalte banci, jucatorul umbla la capitolul costuri si vrea sa dea cat mai multe credite in lei pentru a restrange portofoliul de imprumuturi in valuta, in conditiile in care expunerea pe monedele straine este de 70%.

Bancherul mizeaza ca, odata cu cresterea lichiditatii in piata, dobanzile la depozite sa se contracte, umatorul pas fiind scaderea costurilor unui credit. Plusul de lichiditate ar urma sa vina din rezervele minime, miscarea de reducere a RMO de catre BNR fiind asteptata de toti bancherii. "Pe profit suntem in plan cu bugetul. Constatam insa o reducere in zona venituri din dobanzi si venituri din comisioane, in paralel cu incetinirea activitatii economice, si o crestere a contributiei produselor de Trezorerie la venituri si, implicit, la profit. Ne asteptam la o scadere a dobanzilor la depozite care sa duca la o scadere a dobanzilor la credite si, cat de cat, la restabilirea marjelor. In momentul de fata, lucram cu marje foarte mici, in special la creditele in valuta, de 1%", explica Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. Castigul de anul trecut al UniCredit Tiriac Bank, care s-a cifrat la 358,3 mil. lei, va fi directionat in capitalizarea bancii, iar pentru acest an, jucatorul asteapta profit, in ciuda cresterii creditelor neperformante.

Jucatorul nu este tentat, cel putin pentru moment, sa apeleze la credite de la institutii financiare internationale, de vreme ce are suficiente resurse pentru continuarea activitatii de creditare, inclusiv pe credite ipotecare si dezvoltari imobiliare. Filiala din Romania a grupului UniCredit are toate finantarile externe obtinute de la grup, iar banca-mama a mentionat in mod constant ca isi va mentine sau chiar suplimenta liniile de finantare pentru Romania, inclusiv in discutiile cu FMI de saptamana trecuta, de la Viena. Bancherii se asteapta ca, odata cu intrarea banilor de la FMI, sa existe un surplus de lichiditate pentru sistemul bancar, in masura in care se elibereaza din RMO, iar cursul de schimb sa ramana cel putin stabil. "Depinde foarte mult de actiunea Guvernului si de masura in care acesta va veni cu un pachet de criza, sa amorseze activitatea economica. Intreaga responsabilitate privind evolutia economiei tine de Guvern. In momentul de fata, cel mai mare risc pentru Romania poate fi introdus de instabilitatea politica", puncteaza presedintele bancii.

Ca mesaj pentru clasa antreprenoriala, bancherul spune ca riscul este sa se piarda businessul, in cazul in care unii considera ca anul 2009 este unul pierdut. "Companiile ar trebui sa inteleaga ca nu vom mai reveni la cresterile explozive din anii trecuti. Anul acesta n-ar trebui sa fie un an pierdut, ci unul in care, printr-o activitate intensa, sa se micsoreze costurile si sa se intocmeasca un plan de afaceri, astfel incat anii viitori sa fie castigatori si businessul sa continue. Daca se pierde acest an, exista riscul sa se piarda businessul", crede seful bancii. In ceea ce priveste sistemul bancar, Rasvan Radu nu exclude nimic, nici chiar varianta ca unele banci sa aiba probleme. "Sistemul bancar este sanatos. In stadiul actual, presiunea este pe agentii economici. Dar este evident ca, intr-o etapa ulterioara, tocmai din cauza cresterii creditelor neperformante, presiunea va reveni asupra sistemului bancar. In conditiile de incertitudine actuale, nu exclud nimic", avertizeaza bancherul. In primul trimestru de activitate, UniCredit Tiriac a externalizat cateva credite corporate, ceea ce a dus la scaderea raportului credite/depozite sub 130%, de la 145% la finele lui 2008. Soldul creditelor acordate de banca s-a cifrat la 4,2 mld. euro, la finele lui 2008. UniCredit Tiriac Bank avea la finele lui 2008 o retea de 242 de unitati.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: