Indemnizatia de somaj ar putea fi stabilita independent de salariul minim pe economie

Data publicarii: 04-04-2009 | Economie

Indemnizatia de somaj ar putea fi stabilita independent de salariul minim pe economie, astfel incat nivelul ajutorului social sa fie mai mic decat in prezent, respectiv 75% din salariul minim brut pe tara, potrivit unui proiect de ordonanta, citat de Mediafax.

Proiectul, care prevede eliminarea legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, va fi discutat, saptamana viitoare, in sedinta Consiliului Economic si Social.

Potrivit unor surse oficiale, prin acest proiect se urmareste fixarea cuantumului indemnizatiei de somaj pentru ca aceasta sa nu mai creasca in functie de salariul minim pe economie, ci sa fie stabilita in functie de buget.

Fostul ministru al muncii, familiei si egalitatii de sanse Paul Pacuraru anunta, inca din 2007, ca institutia pe care o conducea avea in vedere modificarea unor acte normative astfel incat prestatiile sociale sa nu se mai acorde in functie de salariul minim si, implicit, sa nu se mai creeze presiune pe buget.

Prin proiectul de lege se propunea ca indemnizatia de somaj, sumele primite de catre angajatori pentru incadrarea absolventilor, ucenicilor, elevilor si studentilor pe perioada vacantelor si a persoanelor in varsta de peste 45 de ani sa fie determinate in functie de indicatorul de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, denumit indicator de referinta, care era atunci egal cu 500 de lei. In luna octombrie 2008 a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 126/2008 care prevedea eliminarea legaturilor dintre nivelul prestatiilor sociale, cu exceptia indemnizatiei de somaj, si nivelul salariului de baza minim brut pe tara.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: