Romanii din strainatate vor sa-si achite retroactiv contributiile sociale,ca sa aiba drept la pensie

Data publicarii: Astazi, 07-04-2009 | Economie

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) propune autoritatilor de resort din Romania aprobarea unei legi care sa permita romanilor din strainatate sa-si achite in mod retroactiv contributiile la sistemul national de pensii din Romania, ce ar aduce circa 9 miliarde euro la bugetul de asigurari sociale.

"Asociatia noastra, bazandu-se pe semnalele din comunitatea romaneasca, propune o solutie care sa aduca avantaje tuturor, astfel incat cei care in acest moment nu sunt angajati legal in Italia si cei care au muncit in trecut multi ani fara contract sa-si poata plati retroactiv contributiile pentru pensie pentru anii pierduti", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de presedintele ARI, Eugen Terteleac, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si presedintilor comisiilor de Munca si Egalitate de Sanse din Parlamentul Romaniei.

Presedintele ARI a adaugat ca "daca 500.000 de muncitori romani ar plati pentru o perioada de 15 ani o suma de 100 euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumatate din imprumutul de la FMI, ar putea intra in vistieria statului, la bugetul de asigurari sociale".

Romanii care vor reusi sa-si regularizeze aceasta situatie vor avea garantia elementara a unei pensii la varsta la care nu vor mai putea munci, se mai arata in scrisoarea deschisa trimisa de presedintele ARI.

"Sute de mii de romani au emigrat in masa in ultimii 15 ani din Romania catre tari din Uniunea Europeana, in principal catre Italia si Spania, iar majoritatea au muncit mai intai ilegal sau neregular, pana la obtinerea unui contract de munca. Multi dintre ei au muncit legal o perioada in Romania inainte de a pleca, au platit cativa ani contributiile de asigurari sociale, dar nu au sanse sa-si mai completeze numarul minim de ani de contributii pentru a avea dreptul la pensie", se mai arata in document.

La inceputul anului 2007 erau inregistrati in Italia 556.000 de romani, iar la sfarsitul aceluiasi an in Italia erau inregistrati deja peste un milion de romani. Potrivit statisticilor Caritas (dossier Caritas Italiana "Romania. Immigrazione e lavoro in Italia", iunie 2008), numarul romanilor era la inceputul anului 2008 de 1.016.000 persoane. Cei 500.000 de romani care au obtinut acte se aflau deja in Italia, dar munceau la negru. Tot potrivit ultimului raport Caritas, media de varsta a romanilor din Italia este de 33 de ani.

Un caz particular este reprezentat de romancele care au muncit si muncesc in casele italienilor, la menaj sau la ingrijirea copiilor si batranilor, majoritatea lucrand "la negru".

ARI estimeaza ca in 2009 comunitatea romaneasca se apropie de 1,5 milioane de persoane, insa statisticile italiene inregistreaza numai in jur de 500.000 de romani platitori de contributii la sistemul public de asigurari din Italia. Drept urmare, eliminand numarul copiilor si al persoanelor casnice, cel putin 500.000 de romani muncesc si acum la negru.

In cazul in care ar dori sa revina in Romania, unde au investit o buna parte din banii cistigati in Italia, statul roman va fi obligat sa se ocupe si de ei, fie si numai acordandu-le pensia sociala minima garantata si asistenta sanitara de baza.

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a fost infiintata in anul 2003 si are ca scop apararea drepturilor romanilor din Italia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: