Almunia sustine ca tarile UE trebuie sa gaseasca o voce comuna in cadrul FMI

Data publicarii: 07-04-2009 | International

Uniunea Europeana (UE) trebuie sa-si consolideze reprezentarea in cadrul Fondului Monetar International (FMI), pentru a-si putea impune punctul de vedere in inasprirea politicii monetare mondiale, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

"Cred ca este esential pentru Uniunea Europeana sa-si consolideze vocea in cadrul institutiilor financiare, in special in FMI", a declarat Almunia.

Oficialul a spus ca, de prea multe ori, vocea Uniunii Europene in probleme cheie la nivel mondial a fost fragmentata si nu am reusit sa influentam dezbaterile atat de eficient cum ar fi trebuit.

Blocul de 27 de state este cea mai mare putere economica din lume, a spus Almunia, depasind Statele Unite ca populatie, produs intern brut si fluxuri comerciale.

Moneda europeana, utilizata in 16 state, este cea de-a doua valuta din lume ca importanta.

"In ciuda monedei unice, zona euro are o capacitate limitata de a formula un mesaj comun in prombele ce au un impact direct asupra economiei noastre", a mai spus Almunia. Daca europenii nu sunt uniti in principalele probleme si nu actioneaza impreuna, vor avea de castigat cei din afara Europei si institutiile internationale, precum FMI, a adaugat acesta.

"Cu toate acestea, in problemele legate de FMI, este greu de obtinut un raspuns comun si eficient, din moment ce reprezentarea Uniunii Europene in cadrul Fondului este inca fragmentata", a explicat comisarul.

De asemenea, in grupul celor sapte state industrializate, in care se afla Statele Unite, Japonia, Canada si patru tari europene: Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, europenii ar trebui sa fie uniti.

Acelasi lucru este valabil pentru G8, ce include Rusia, si pentru G20, un forum mai extins, a carui importanta este din ce in ce mai mare pentru ca include economii cu o dezvoltare rapida, precum China, India si Brazilia.

Liderii G20 decis recent triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, permit FMI sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 miliarde de dolai si sa vanda aur, totul reprezentand un total de 1.100 miliarde de dolari. De asemenea, G20 va aloca 250 miliarde de dolari pentru sustinerea comertului international.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: