Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei un credit de 70.000 de euro

Data publicarii: 07-04-2009 | Finante-Banci

Pentru a putea cumpara prin credit ipotecar un apartament cu trei camere in Bucuresti, la un pret mediu de circa 70.000 de euro, o familie cu un venit net lunar de 4.000 de lei trebuie sa convinga o ruda sa contribuie la plata ratei. In momentul de fata numai doua banci din Romania au dobanzi la creditele ipotecare care sa permita achizitionarea unui astfel de apartament la aceste venituri, respectiv Raiffeisen si BCR, conform unei analize Credit Zone.

"Studiind oferta bancilor partenere Credit Zone observam ca pentru un credit ipotecar avansul minim solicitat este de 25%, caz in care, fie doar creditul obtinut la primele 2 banci (din tabel, n.r.) asigura cumpararea apartamentului, fie este nevoie de o suplimentare a veniturilor prin existenta unui codebitor", se precizeaza in raport. La un venit de 4.000 de lei (echivalentul a trei venituri medii nete pe economie), in functie de dobanzile practicate de banci, suma care poate fi imprumutata varieaza intre 53.497 de euro la Raiffeisen si 38.800 de euro la Leumi, conform studiului.

In ceea ce priveste conditiile privind codebitorul, acestea difera de la o banca la alta, de cele mai multe ori fiind acceptat numai un codebitor din cadrul familiei, respectiv o ruda de gradul unu sau doi.

Bancile dau semne ca vor sa dea din nou credite ipotecare

Raiffeisen si ING au redus recent dobanzile la creditele in euro, dand astfel startul sezonului de reducere a dobanzilor in intregul sistem bancar. Austriecii de la Raiffeisen au redus dobanda la imprumutul ipotecar de la 13,25% la 9,9%, in timp ce olandezii de la ING au micsorat-o cu 0,25% pana la 9,5% cu asigurare de viata si la 12,75% fara asigurare de viata. In momentul de fata dobanzile percepute de banci sunt, in medie, de 9%-13%, in cazul creditelor ipotecare, cu pana la sapte puncte procentuale mai mari decat cele pe care aceleasi banci le practicau anul trecut pana la finele verii.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: