FMI: activele toxice la nivel mondial se vor ridica la 4.000 miliarde dolari

Data publicarii: 07-04-2009 | International

Activele toxice acumulate de banci si de grupurile de asigurari s-ar putea ridica la 4.000 miliarde dolari, in cadrul noilor previziuni ce urmeaza sa fie publicate de Fondul Monetar International (FMI), relateaza Times Online.

FMI a estimat in ianuarie ca valoarea activelor toxice din Statele Unite va ajunge la 2.200 miliarde dolari pana la sfarsitul anului viitor, insa pietele prevad ca Fondul va majora cifra estimata la 3.100 miliarde dolari, in noul raport asupra economiei mondiale, ce urmeaza sa fie publicat in 21 aprilie. In plus, FMI ar putea majora totalul cu 900 miliarde dolari, pentru activele toxice aparute in Europa si Asia.

Bancile si asiguratorii, ce au detinut pana in prezent active toxice de 1.290 miliarde dolari, se confrunta cu pierderi tot mai mari, in contextul adancirii recesiunii, pierderi ce se adauga la datoriile acumulate din creditele ipotecare cu grad de risc ridicat. Noile previziuni FMI, ce ar putea fi revizuite din nou pana la sfarsitul lunii, vor fi o lovitura pentru guvernele ce au injectat deja miliarde dolari in cadrul sistemului bancar.

Paul Ashworth, economist sef in cadrul Capital Economics, a spus ca primele pierderi au fost deprecieri ale activelor cauzate de ipotecile cu grad de risc ridicat si de instrumentele asociate.

"Insa acum, bancile au pierderi directe din ipoteci, imprumuturi comerciale si carduri de credit. Din acest motiv, piata ipotecara va juca un rol esential in impactul pe care il vor avea creditele neperformante in urmatorii 1-2 ani", a spus acesta.

In raportul din luna ianuarie, FMI a precizat ca procesul de degradare are loc si in portofoliile de credite ale bancilor, fapt ce reflecta perspectiva de slabire a economiei. In perspectiva, bancile vor avea nevoie de si mai mult capital, in contextul in care pierderile estimate continua sa creasca.

Estimarile vin in contextul in care Trezoreria Statelor Unite a anuntat in martie un plan prin care va aloca pana la 1.000 miliarde dolari pentru cumpararea de active toxice, pentru sprijinirea unui sistem financiar care "inca incearca sa isi revina".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: