Michael Osinski, creatorul bombei informatice care a distrus Wall Street-ul

Data publicarii: 08-04-2009 | International

Marile banci americane de investitii si, mai apoi, majoritatea institutiilor financiare din lume, au fost aruncate in plin haos chiar de sefii lor, prin dorinta nelimitata de maximizare a profiturilor. Insa, aceasta dorinta a fost potentata si sustinuta de un sistem informatic mulat perfect pe ambitiile lor.

Michael Osinski, creatorul programului, a lucrat, imediat dupa terminarea facultatii, la inceputul anilor '80, ca ziarist la mai multe publicatii din Florida si Georgia si, pentru a-si completa veniturile, ca operator de calculator la un spital din oras.

Astfel a intrat in lumea informaticienilor, iar in 1985, la varsta de 30 de ani, s-a mutat in New York unde a obtinut primul sau job pe Wall Street, exact in perioada in care firmele financiare incepusera sa creeze primele instrumente derivate.

Cand Osinski si-a intrebat seful cum functioneaza noile instrumente financiare, acesta i-a rezumat intregul mecanism astfel: "E ca si cand ai pune intr-o masina de tocat carne de pasare respinsa din magazine si ai scoate muschi de vita de buna calitate".

Cu informatiile obtinute de la manageri si traderi, Osinski a pus la punct prima "masina de tocat" destinata transformarii creditelor ipotecare in derivate complexe. La scurt timp profiturile au explodat si, odata cu ele, bonusurile incasate de brokeri.

"Derivatele sunt un lucru bun atata vreme cat oamenii isi platesc datoriile. Dar cand pui gunoi in sistem, nu va putea iesi altceva decat gunoi", spune programatorul, actualmente proprietarul unei afaceri cu fructe de mare pentru restaurantele de lux din New York.

Programul lui a fost implementat in mai multe companii de pe Wall Street, iar, in 1995, si-a deschis propria firma de software. Tot in aceasta perioada unul dintre clienti i-a cerut sa introduca in sistem un nou produs, "subprime", fara ca nimeni sa banuiasca ca acesta va amorsa o bomba cu explozie intarziata.

Cu pretul caselor crescand continuu de la un an la altul, informaticianul si-a construit sistemul pe principiul ca oamenii isi vor refinanta proprietatile la o valoare mai mare si vor lua noi credite daca rata va creste. Legea ciclicitatii economice a fost uitata sau ignorata si atat bancile, cat si solicitantii de credit au fost prinsi in cursa lacomiei si naivitatii.

In 2001, Osinski s-a retras de pe Wall Street cu o pensie confortabila, un cont urias si o stima de sine neafectata pana la sfarsitul anului 2007. In cei sase ani "ingredientele" puse in sistem au devenit cu mult mai complexe, mai misterioase si riscante, fapt ce explica efectul nuclear al exploziei.

"Este, fara indoiala, deprimant, sa vezi lumea prabusindu-se in jurul tau si sa stii ca ai o contributie la toate acestea", spune Osinski resemnat.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: