Topul cresterilor salariale. Cui i s-a marit leafa pe timp de criza

Data publicarii: 08-04-2009 | HR/Cariere

In vremuri de criza, salariile mai multor categorii profesionale au crescut cu procente semnificative, chiar si cu peste 25% din septembrie anul trecut si pana in ianuarie 2009. In top 5 al majorarilor de salarii se afla o singura categorie de angajati care nu lucreaza la stat, restul fiind bugetari sau angajati ai unor companii controlate de structurile guvernamentale. Majorarile includ si veniturile suplimentare obtinute de bugetari (profesori si angajatii din sistemul sanitar) prin plata esalonata a celui de-al 13-lea salariu.

In invatamant s-a inregistrat cea mai mare crestere a salariului net, de 27,8%, insa suma finala, de 1.771 lei, nu este cu mult departe de media pe economie, de 1.358 de lei.

Urmatorii clasati in acest clasament, cu un avans de 22,4% al castigurilor salariale in perioada mentionata, sunt angajatii din domeniul extractiei carbunelui, minerii, si ei platiti tot de stat in medie cu 2.088 de lei pe luna. Si in domeniul privat sunt "premianti", cum ar fi angajatii din industria tutunului, unde media salariala a ajuns la 2.961 de lei net in februarie, potrivit datelor Institutului National pentru Statistica, in crestere cu 21,2% raportat la luna de baza.

Podiumul continua cu administratia publica, unde salariul nu este foarte mic, de 2.371 de lei, in urcare cu 14,7% fata de luna septembrie a anului trecut. Salariatii din sistemul de sanatate au beneficiat si ei de un spor al veniturilor de 12,8%, insa media de 1.393 de lei pe luna abia depaseste salariul mediu net pe economie. Daca bancherii au fost mai moderati cu suplimentele salariale, nu acelasi lucru se poate spune si despre socitatile de asigurare si fondurile de pensii, care au plusat cu 11,2% la veniturile angjatilor, valoarea neta a cestora ajungand in februarie la 2.248 lei.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: