Seful Raiffeisen Bank: ar fi bine ca leul sa ramana la nivelul de acum

Data publicarii: 09-04-2009 | Finante-Banci

Ar fi bine ca leul sa ramana la nivelul din prezent in principal pentru a proteja clientii bancilor cu credite in euro, importanta fiind stabilitatea cursului, a spus joi presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Daca leul ar ramane la nivelul de astazi ar fi bine, insa intr-o perioada in care lucrurile sunt incerte, e important sa nu existe miscari bruste pentru curs, fiind un element de stabilitate", a declarat van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca, in cazul unei deprecieri a leului, efectul este resimtit in principal de clientii bancilor cu rate in euro, situatie care "cred ca s-a stopat".

"Cu toate acestea, evolutia leului este legata si de sentimentul din piata", a mai spus van Groningen.

Leul s-a depreciat puternic la finalul anului trecut si in prima luna a acestui an, cand cursul de referinta al BNR a atins un nivel maxim istoric, de 4,3127 lei/euro. Intre timp, leul si-a revenit, mai ales dupa anuntul acordului de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, fiind cotat joi in jur de 4,16 lei/euro. 

Presedintele bancii a mentionat ca Raiffeisen Bank Romania negociaza in prezent cu mai multe institutiii financiare internationale, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), obtinerea unor finantari pentru creditarea firmelor mici si mijlocii (IMM).
 
Presedintele Raiffeisen Bank nu considera oportuna preluarea activelor bancare de catre stat
 
Preluarea activelor bancare de catre statul roman ar fi justificata doar in caz exceptional, in conditiile in care actionarii bancilor nu ar fi in stare sa sustina capitalul subsidiarelor, dar momentan nu e nevoie de o astfel de masura, a declarat presedintele Raiffesen Bank Romania.

"Este jobul actionarilor ca bancile sa aiba destul capital. Doar in mod exceptional interventia statului ar fi justificata", a spus presedintele Raiffesen Bank Romania, Steven van Groningen.

El a precizat, insa, ca  nu vede nevoia unei preluari a activelor bancare in conditiile in care o astfel de situatie "ar fi usor de evitat", pentru ca bancile romanesti nu au investit in active toxice.

"Bancile nu au expunere pe Islanda sau SUA, ci doar pe Romania, deci nu cred ca ar fi nevoie de o asemenea masura", a precizat presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, declara la sfarsitul lunii martie ca anul viitor portofoliul de creante bancare al AVAS ar putea creste. "La anul, pe timpul acesta, portofoliul de creante bancare al AVAS va creste. Depinde si de vointa politica, dar eu cred ca AVAS poate prelua creante bancare dupa incheierea perioadei de criza economica. Experienta recuperari titlurilor de stat de la Bancorex, care a ajuns la 76%, este o carte de vizita", declara presedintele AVAS.

NewsIn