Japonia vrea sa cheltuiasca o suma record ca sa iasa din cea mai grava recesiune din 1945

Data publicarii: 10-04-2009 | International

Guvernul japonez se pregateste sa anunte un pachet record de stimuli economici, pentru scoaterea din recesiune a unei economii dependente de exporturi, care dupa ce si-a reluat cresterea incepand din 2004, trece in prezent prin cea mai grava recesiune din 1945.

Premierul Japoniei, Taro Aso, ar putea anunta in curand un pachet de sprijin de 15.400 miliarde yeni (154 miliarde dolari), al treilea de acest fel, care ar duce investitiile totale in economie la 25.000 miliarde yeni.

Un document obtinut joi de Bloomberg arata ca Partidul Liberal Democrat, aflat la putere, va propune ca guvernul sa cheltuiasca aproximativ 3% din produsul intern brut (PIB) pentru revigorarea economiei.

Richard Jerram, economist in cadrul Macquarie Securities (Tokyo), a declarat pentru Bloomberg ca pachetul "va afecta pozitia fiscala deja slaba, dar tolerarea deflatiei si recesiunii continue ar fi, probabil, un lucru mult mai rau."

Insa abilitatea guvernului de a sprijini economia se afla sub presiunea datoriilor, deja cele mai mari din toata lumea, care ar putea ajunge la 197% din PIB in 2010, potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Datele privind economia japoneza, facute publice in ultima vreme, sprijina estimarea OCDE. Astfel, exporturile nipone au scazut cu un nivel record de 49,4% in februarie, in contextul in care adancirea recesiunii din Statele Unite si Europa a scazut cererea pentru autovehicule si electronice japoneze.

Exporturile catre pietele europene au scazut cu un nivel record de 54,7%, in timp ce livrarile catre Asia s-au redus cu 46,3%. Bunurile trimise in China au scazut cu 39,7%.

"Companiile japoneze nu mai vad un viitor in piata interna. Cauta oportunitati peste ocean, in loc sa investeasca acasa. Astfel, este imposibil pentru Japonia sa isi reduca dependenta fata de exporturi", a spus Yasuo Yamamoto, economist in cadrul Mizuho Research Institute, conform International Herald Tribune.

O revenire economica bazata pe cererea interna va fi dificila, noteaza IHT. Chiar in contextul in care guvernul pompeaza bani in economie, cheltuielile gospodariilor continua sa scada. Acestea au coborat cu 3,5% in februarie.

De asemenea, rata somajului din Japonia a crescut la 4,4% in februarie, pana la cel mai mare nivel din ianuarie 2006, in contextul in care companiile afectate de criza financiara au redus masiv numarul angajatilor.

Astfel, la sfarsitul lunii februarie, in Japonia erau 2,99 milioane de someri, in crestere cu 12,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce populatia activa a crescut cu 0,1%, la 65,65 milioane persoane, potrivit ultimelor date disponibile. Cei mai multi economisti estimeaza ca rata somajului va depasi 5% anul acesta, peste nivelul record de 5,3% din aprilie 2003.

Rata somajului este inca mai scazuta comparativ cu cea a Statelor Unite sau a zonei euro, insa este la cel mai ridicat nivel din 2006, scrie IHT, care subliniaza ca japonezii devin mai saraci. Venitul pe cap de locuitor, odata intre primele cinci din lume, a coborat pe a 19-a pozitie in 2007, cu mult in urma Statelor Unite si a multor tari europene.

Datele sumbre vin in contextul in care economia Japoniei s-ar putea comprima cu 10,41% in primul trimestru din 2009, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, ca urmare a scaderii exporturilor, arata un studiu publicat in martie de Asociatia pentru Planificare Economica. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 36 de economisti.

Acestia cred ca cea de-a doua economie mondiala nu isi va relua cresterea decat in al patrulea trimestru din 2010, dupa sase trimestre consecutive de recesiune.

In ultimul trimestru din 2008, produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scazut cu 12,7% fata de aceeasi perioada din 2007 si cu 3,3% fata de trimestrul anterior, marcand cea mai puternica comprimare din ultimii 35 ani.

OECD a estimat ca economia japoneza se va comprima cu 6,6% in 2009 si va pierde tot ce a castigat in ultimii cinci ani de recuperare, scrie The Economist.

Daca aceste previziuni se vor adeveri, inseamna ca economia japoneza a crescut cu 0,6% pe an, incepand cu 1991, cand a inceput sa aiba probleme.

Estimarile OCDE si viitorul pachet de stimuli vin in contextul in care majoritatea remediilor anticriza elaborate de tarile occidentale au fost aplicate deja in Japonia pentru a combate recesiunea si deflatia, dupa spargerea bulei speculative imobiliare de la inceputul anilor '90, conform AFP.

Deceniul trecut a fost, de asemenea, cel al planurilor de relansare masive care au facut din Japonia tara cu cele mai mari datorii din lumea dezvoltata. La randul sau, Banca Japoniei a redus dobanda de referinta la zero intre anii 1999 si 2000, apoi intre 2001 si 2006, practicand injectarea generoasa de lichiditati pe piata interbancara.

Economistii au parere impartite despre rezultatele acestor experiente, adesea facute prea tarziu sau cu prea multe ezitari, si care nu au imunizat a doua economie a lumii la socurile ulterioare.
Si efectele reducerii la zero a dobanzii de referinta si ale injectarii de lichiditati in piata interbancara sunt controversate.

Hiroshi Ugai, economist la Banca Japoniei, a declarat pentru AFP ca aceste masuri au permis "mentinerea stabilitatii pietelor si a unui mediu financiar prietenos, ceea ce a evitat degradarea in si mai mare masura a economiei".

Insa sase ani cu dobanda de referinta zero i-au incitat, de asemenea, pe japonezi, sa isi plaseze economiile in strainatate, mai degraba decat sa ii investeasca in tara lor, unde nu le aduceau niciun castig. Acest fenomen a contribuit mult timp la deprecierea yenului, spre marea satisfactie a exportatorilor niponi.

Dar acelasi fenomen a sporit dependenta economiei japoneze fata de exporturi, un lucru pentru care Japonia plateste scump in prezent, cand cererea mondiala a scazut drastic.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: