Raiffeisen estimeaza ca isi va mentine portofoliul de credite catre companii la nivelul din 2008

Data publicarii: 13-04-2009 | Finante-Banci

Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca isi va mentine in acest an soldul creditelor acordate companiilor la nivelul de la finalul lui 2008, in conditiile in care dupa primul trimestru volumul imprumuturilor pe segmentul corporate a fost "sensibil la nivelul de la finalul lunii martie a anului trecut".

"In acest moment, veniturile ni s-au stabilizat, ceea ce reprezinta primul semnal pozitiv. Dupa caderea de la finalul lui 2008 si din primele doua luni ale acestui an, in martie am inregistrat o usoara tendinta crescatoare. Chiar daca nu ne marim portofoliul pe segmentul corporate in 2009, il vom mentine la nivelul actual", a declarat prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, responsabil pentru divizia corporatii, Marinel Burduja.

El a completat ca, in unele cazuri, banca a redus contractele de creditare de comun acord cu clientii, mentinand insa posibilitatea unei suplimentari, in cazul relansarii economiei.

"Am beneficiat de o corecta intelegere din partea clientilor nostri. De comun acord, am redus unele contracte de credit, mentinand intotdeauna posibilitatea unei extinderi in cazul redresarii activitatii economice. In conformitate cu ceea ce se intampla in piata am avut reactii mai severe, luand masuri suplimentare de protejare a bancii. Nu mi se pare ca activitatea corporate ar fi in pragul prabusirii, mult mai daunatoare mi se pare preocuparea exagerata pentru criza", a afirmat Burduja.

Creditele acordate de Raiffeisen companiilor au ajuns la finalul lui 2008 la 1,155 miliarde euro.

Pe de alta parte, Raiffeisen Bank Romania avea, la finalul anului trecut, imprumuturi externalizate in valoare de 2 miliarde de euro, atat pe segmentul corporate, cat si pe retail.

Burduja nu exclude ca o parte din aceste imprumuturi sa se intoarca in Romania, dar spune ca este vorba despre o practica normala.

"Reverse booking (intoarcerea creditelor externalizate in bilantul subsidiarei care le-a acordat, n.r.) este o practica normala, care nu implica riscuri suplimentare. Noi nu am externalizat niciun credit neperformant", a mai spus prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: