Vanzarea Bancii Transilvania alerteaza bursa. Ciorcila: Daca se intampla, vom face public!

Data publicarii: 16-04-2009 | Finante-Banci

Speculatiile privind posibila vanzare a Bancii Transilvania s-au intetit, dupa ce un grup de actionari romani ai bancii au propus eliminarea pragului de 5%, care limiteaza detinerile in cadrul bancii.

Ridicarea limitei de detinere a fost interpretata de brokeri ca semn al dorintei mai mari de a vinde a unor actionari care nu doresc sa piarda perioada favorabila prin care trec pietele financiare. Actiunile bancii au sarit ieri cu peste 14% pe Bursa, ramanand fara vanzatori pe parcursul zilei. Zvonuri despre o posibila vanzare a BT au aparut frecvent in ultimii ani, dar au fost infirmate la momentul respectiv de conducerea bancii.

Intrebat de Business Standard daca se poarta negocieri pentru vanzarea bancii, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si cel mai important actionar persoana fizica, a raspuns ca, "daca se intampla ceva, vom face public la momentul respectiv". El a adaugat ca propunerea de ridicare a pragului de detinere a venit din partea unui grup de actionari romani, care detin peste 5% din banca. "Sunt investitori romani, nu straini. Eu nu fac parte din grupul celor care au venit cu aceasta propunere, dar nu pot sa ofer detalii legate de numele acestora, pentru ca informatiile sunt confidentiale", a declarat acesta. Potrivit actelor constitutive ale bancii, niciun actionar nu poate sa detina mai mult de 5% din capitalul social al bancii decat cu aprobarea AGA. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este singurul actionar caruia i-a fost permis sa depaseasca limita de detinere. BERD este cel mai important actionar al BT, cu un pachet de circa 15%. Daca actionarii vor aproba eliminarea pragului, orice investitor care va detine actiuni reprezentand mai mult de 10% din capitalul Bancii Transilvania va trebui sa primeasca aprobarea BNR.

Analistii de la Bursa spun ca, de aceasta data, cresc sansele pentru vanzarea unui pachet mai mare din actiunile Bancii Transilvania, in conditiile in care unii investitori nu ar dori sa piarda un moment favorabil pentru pietele financiare, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in 2007, cand pretul actiunilor era pe maxim.

Valoarea pe bursa a Bancii Transilvania se indrepta in 2007 spre pragul de 2 mld. euro, dar, in urma corectiilor drastice care au urmat pe pietele financiare, banca a ajuns la o capitalizare bursiera sub 300 mil. euro.

"Propunerea de eliminare a limitei de detinere ar putea arata o dorinta mai mare de a vinde a unor actionari, dupa ce au pierdut conjuctura favorabila din 2007, cand evaluarile erau foarte sus", a declarat Alexandru Combei, analist in cadrul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment. "E o perioada de respiro pe pietele financiare, lumea nu mai vede lucrurile la fel de negativ si investitorii care doresc sa vanda ar putea profita de acest val de optimism. Dar exista riscul ca aceasta perioada sa treaca foarte repede si preturile sa se duca, din nou, in jos", a adaugat Combei. Acesta spune ca exista si posibilitatea "sa fie vandut doar un pachet minoritar impreuna cu dreptul de a cumpara mai mult dupa o perioada in care se urmareste evolutia bancii".

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: