Eurostat: Deficitul comercial inregistrat de Romania in ianuarie a fost al optulea ca marime din UE

Data publicarii: 17-04-2009 | Economie

Romania s-a clasat in ianuarie pe locul opt intre statele Uniunii Europene (UE) care au un nivel ridicat al deficitului comercial, la egalitate cu Austria, cu 0,6 miliarde euro, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 57% in ianuarie fata de luna similara din 2008, dupa ce importurile s-au diminuat cu 36%, iar exporturile au fost cu 24% mai mici decat in ianuarie 2008, potrivit calculelor Eurostat.

In prima luna din acest an, Romania a exportat bunuri in valoare de 1,9 miliarde euro, cu 0,6 miliarde euro mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 2,5 miliarde euro, in scadere cu 1,4 miliarde euro in acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in ianuarie in Marea Britanie (8,9 miliarde euro), Franta (5,6 miliarde euro), Spania (4,1 miliarde euro), Italia (3,6 miliarde euro), Grecia (2,3 miliarde euro), Portugalia (1,3 miliarde euro), Polonia (1 miliard euro). 

Pe de alta parte, Germania, Olanda si Irlanda au avut, in prima luna din 2009, cele mai mari excedente, de 7,2 miliarde euro, 3 miliarde euro, respectiv 2,9 miliarde euro.

Deficitul comercial al UE cu restul statelor s-a micsorat cu o cincime

In februarie 2009, primele estimari ale Eurostat pentru UE indica un deficit al balantei comerciale cu statele din afara blocului comunitar de 10,6 miliarde euro, cu 20,3% mai mic decat in a doua luna din 2008. Si in zona euro deficitul comercial cu statele din afara UE s-a adancit la 2 miliarde euro, de la un excedent de 1,7 miliarde euro cat era in februarie 2008.

Eurostat a estimat ca, in februarie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 1,8% fata de cele din ianuarie, in timp ce importurile au crescut cu 7,5%, deficitul comercial pe acest segment adancindu-se la 0,3 miliarde euro.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: