Economia zonei euro nu da semne de revenire pe crestere, spune un oficial BCE

Data publicarii: 22-04-2009 | Economie

Perspectivele asupra evolutiei economiei din zona euro raman incerte, fara sa existe semne care indica o revenire a cresterii , a spus miercuri un inalt responsabil al Bancii Centrale Europene (BCE), Axel Weber, in cadrul unui interviu acordat Financial Times, scrie AFP.

"Cred ca ne putem astepta la o incetinire a presiunilor care duc la o comprimare economica, dar inca nu exista semne clare care sa indice o stabilizare in Europa si Germania", a spus Weber. Exista unele semne pozitive in statisticile recente, dar niciunul dintre acestea nu indica o revenire ciclica", a explicat oficialul.

Revenirea economiei europene si americane depinde de revenirea sistemului bancar, a mai adaugat Weber, iar "unele semne in aceasta directie au putut fi observate in primul trimestru". Planurile guvernamentale si masurile de relaxare a politicii monetare ar trebui, de asemenea, sa ajute la reluarea cresterii economice.

Weber a subliniat ca, in opinia sa, BCE inca ar putea reduce dobanda cheie, aflata actual la minimul record de 1,25%. "O dobanda cheie de 1% cred ca ar fi un nivel rezonabil", a mai spus acesta, adaugand ca nu exista niciun risc al deflatiei.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a indicat deja ca o noua actiune de relaxare a politicii monetare ar putea avea loc in mai, dar aceasta nu ar atinge nivelul celei din Japonia si Statele Unite, unde dobanda cheie a atins un nivel aproape de zero.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: