Centrele comerciale si mall-urile - cel mai putin afectate de scaderea chiriilor

Data publicarii: 22-04-2009 | Imobiliare

Pe o piata a chiriilor ajunsa la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, doua categorii de spatii comerciale au fost foarte profitabile in primul trimestru din 2009, reusind sa mentina nivelul ridicat al chiriilor: centrele comerciale care includ hipermarketuri si, respectiv, mall-urile, cu toate ca, si in cazul acestor locatii au avut loc procese de renegociere, spun expertii RE/MAX Bastion.

"Majoritatea spatiilor comerciale au cunoscut, in ultima perioada, procese de renegociere a chiriilor. Insa, in timp ce in zona "zero" a Capitalei, chiriile spatiilor stradale au coborat cu aproximativ 28% din luna ianuarie pana la sfarsitul lunii martie si, in plus, o serie de locatii au ramas goale, chiriile din marile centre comerciale au coborat, in medie cu cca 10%, iar mall-urile au inregistrat o scadere de doar 19 %", a aratat Ana Maria Ionita, consultant imobiliar RE/MAX Bastion.

In ianuarie, chiriile in centrele comerciale care cuprind hipermarketuri erau de 30 - 50 Euro/mp, in timp ce, la sfarsitul primului trimestru din 2009, acestea atinsesera valori de 25- 40 Euro/ mp. Daca la inceputul anului chiriile in mall-uri ajunsesera la 60-100 Euro/mp, in martie, spatiile au avut preturi cuprinse intre 50 Euro si 80 Euro/ mp.

Potrivit consultantilor RE/MAX Bastion, mall-urile devin din ce in ce mai mult o optiune si pentru brand-urile de lux care alegeau, de obicei, bulevardele traditionale ale Capitalei. Artere precum Magheru, Calea Victoriei sau Dorobanti "pierd teren" in fata complexelor comerciale de tip mall, din cauza chiriilor prea mari pentru numarul de vizitatori redus consistent de catre infrastructura ramasa cu mult in urma, identificarea unui loc liber de parcare fiind din ce in ce mai mult "o vanatoare consumatoare de timp si nervi pentru clienti". "In cazul spatiilor stradale ultracentrale, chiriile au ajuns, in martie, la 40-60 Euro metrul patrat, comparativ cu 60-80 Euro/ mp in ianuarie 2009", a declarat Ana Maria Ionita, consultant imobiliar RE/MAX Bastion. "Este cel mai scazut pret din ultimii ani. Ne intoarcem astfel la nivelul din anul 2003-2004, cand metrul patrat se putea inchiria in zona "zero" a Capitalei cu cel mult 60 Euro", a adaugat Ana Maria Ionita.

In aceasta perioada, clientii magazinelor de lux sunt mai retinuti, cumparand mai putin. Cu toate acestea, criza se simte mai putin in centrele comerciale si in mall-uri, care raman aglomerate. Bucurestenii raman astfel fideli conceptului de shopping care imbina achizitia propriu-zisa a unor bunuri, cu petrecerea timpului liber in facilitatile centrelor respective - cinematografe, restaurante, sali de bowling etc, fapt care "echilibreaza piata chiriilor, aflata intr-o scadere aliniata contextului general economic, dupa perioada de inflorire incheiata in 2008", afirma Cristina Ifrim, consultant imobiliar RE/MAX Bastion.

In ceea ce priveste spatiile centrale, chiriile au scazut cu cca 30%, de la 45-70 Euro/mp in ianuarie, la 30-50 Euro/mp in luna martie. Si locatiile din cartiere au chirii mai mici: de la 20-45 Euro/mp la inceputul anului, la 15-30 Euro/mp dupa primul trimestru.

Consultantii RE/MAX Bastion estimeaza ca, pana la sfarsitului primului semestru din acest an, spatiile comerciale vor putea fi inchiriate la preturi si mai mici decat acum, dar "punctul de varf al scaderii chiriilor spatiilor comerciale a fost depasit". "De acum incolo, piata spatiilor comerciale va mai scadea, dar procentele vor fi cu mult mai mici decat in primul trimestru al anului. Aceasta evolutie este valabila nu numai in cazul spatiilor ultracentrale, centrale sau mall-uri, ci si pentru cele din cartiere", a spus Cristina Ifrim, consultant imobiliar in cadrul agentiei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: