OCDE: Criza economica face pensiile private mai necesare ca oricand

Data publicarii: 27-04-2009 | International

Pensiile private sunt necesare mai ales in perioada de criza, cand somajul este in crestere, iar sistemele publice de pensii intampina probleme pe fondul imbatranirii populatiei, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care grupeaza cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii, a publicat saptamana aceasta un raport cu recomandari privind imbunatatirea sistemelor de pensii private de la nivel global. Raportul, intitulat "Private Pensions and Policy Responses to the Financial and Economic Crisis", a fost publicat pe 22 aprilie si este deja gazduit de Biblioteca de Pensii.

Printre sfaturile organizatiei putem afla ca nu e cazul sa renuntam la ideeaunei pensii private, care sunt o necesitate. "Unele Guverne sunt presate de ratiuni bugetare imediate sa se abata de la calea pensiilor private, dar sistemele publice de pensii se confrunta cu probleme de sustenabilitate din cauza evolutiilor demografice (imbatranirea populatiei) si sunt afectate si de criza", se arata in raport.

"Reducerea contributiilor risca sa creeze, pe termen lung, un deficit al banilor disponibili la varsta pensionarii. Economisirea in sistemele de pensii private are un caracter de termen lung. Modelul multifond poate ajuta la protejarea participantilor mai apropiati de varsta de pensionare. Garantiile in sistemele cu "contributii definite" ar putea fi utile - dar nu este clar ce nivel de garantare este necesar sau cine poate si este dispus sa plateasca pentru aceste garantii", mai sfatuieste OCDE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: