Cititorul de ganduri, de la fictiune la realitate

Data publicarii: 27-04-2009 | IT&C

Milioane de oameni folosesc retelele sociale precum Twitter sau Facebook pentru a tine legatura cu prietenii sau pentru a-si face noi cunoscuti. Insa o singura persoana poate sa foloseasca aceste instrumente online fara sa aiba nevoie de o tastatura.

Este vorba de Adam Wilson, cercetator principal la University of Wisconsin. Acesta a inventat un dispozitiv care capteaza undele cerebrale si le transforma, prin intermediul unui computer, in cuvinte sau gesturi.

Wilson si-a focalizat cercetarea doar asupra facilitarii transformarii gandurilor in cuvinte, insa inovatiile sale pot fi cu usurinta extrapolate si in alte domenii. El a reusit sa posteze un mesaj pe Twitter fara sa apese vreo tasta si, de asemenea, sa poarte o discutie telefonica total muta.

Aparatul capteaza semnalele nervoase pe care creierul le transmite corzilor vocale. Astfel de semnale sunt transmise chiar si cand o persoana se gandeste la ceva anume, fara sa emita vreun sunet perceptibil. Inventia s-ar putea dovedi extrem de utila pentru persoanele cu probleme de vorbire, pentru cei paralizati sau in securizarea comunicatiilor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: