Ministrul de Interne ii convoaca, luni, pe operatorii de telefonie mobila

Data publicarii: 27-04-2009 | Economie

Ministrul de Interne, Dan Nica, a criticat institutiile abilitate sa intervina in situatii de urgenta pentru ca nu au folosit sistemul special de comunicatii pus la dispozitie si i-a convocat, luni, pe operatorii de telefonie mobila, dupa problemele aparute sambata, cand a avut loc un cutremur.

Dan Nica a declarat, dupa reuniunea membrilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca a constatat disfunctionalitati majore in comunicarea urgentelor si ca s-au dispus masuri. "Prima a fost de a asigura comunicatiile pentru cei care trebuie sa intervina in situatii de urgenta, politie, jandarmerie, ambulanta si celelalte institutii. Am convocat operatorii de telefonie mobila la ora 18.00, pentru ca exista o reglementare, care prevede ca tuturor acestor institutii trebuie sa li se asigure comunicatiile in situatia in care acest lucru este necesar. Este vorba de asigurarea unui nivel de comunicatii minim", a precizat Nica.

De asemenea, Nica a afirmat ca vor fi facute verificari, pentru ca nu s-a folosit sistemul de comunicare dupa cutremurul de sambata seara. "Am pus la dispozitie catre toate instiutiile statului, multe dintre acestea aveau pana in acest moment un sistem de comunicare securizat si care este asigurat prin intermediul STS sau al Ministerului de Interne, si pe care nu l-au folosit. Acest sistem, care are o capacitate de 120.000 de utilizatori, nu a fost folosit asa cum trebuie si am luat masurile pentru ca fiecare institutie sa foloseasca acest sistem, fie le luam terminalele pe care le tin fara sa le utilizeze, fie schimbam utilizatorul telefonului respectiv", a spus Nica.

Ministrul a mai spus ca luni seara se va intalni si cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. "Astept diseara sa vina presedintele ANCOM si sa spuna exact care sunt cauzele care au dus la intreruperea comunicatiilor. Am auzit multe lucruri spuse despre faptul ca era normal sa se intrerupa. Eu va spun ca era normal. Mie mi s-a intrerupt telefonul in timpul convorbirii. In momentul in care exista o congestie in retele de telecomunicatii, sigur ca nu toata lumea poate sa utilizeze telefonul. Dar, ca o convorbire sa se intrerupa, nu este un lucru normal. Din aceasta cauza am cerut controlul. Diseara vom lua acele decizii care tin de aplicarea in Romania a reglementarilor europene. In orice tara din lume, institutiile statului care trebuie sa intervina in cazurile de urgenta trebuie sa aiba acces la comunicatie si acest lucru nu este optional nici pentru operatorii din Romania. Avem un plan de actiuni care prevede ca in termen de o sptamana sa fie luate anumite masuri si am stabilit ca saptamana viitoare sa ne revedem", a precizat el.

Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, i-a cerut presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii sa dispuna un control pentru a fi identificate cauzele ce au condus la disfunctiunile din retelele de telefonie, dupa cutremurul de sambata.

Potrivit unui comunicat remis duminica de MAI, Dan Nica s-a intalnit duminica dimineata cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu.

Ministrul i-a cerut presedintelui ANCOM  sa dispuna un control pentru a fi identificate cauzele care au condus la disfunctiunile din retelele de telefonie dupa cutremurul inregistrat aseara, 25 aprilie a.c., in conditiile in care acesta  nu a avut o intensitate deosebita.

Controlul dispus la operatorii de telefonie va incepe luni dimineata, precizeaza comunicatul.

Cutremurul produs sambata seara in Romania, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, se inscrie in activitatea seismica normala, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii statiei seismice Vrancioaia.

"Seismul a inceput la ora 20 :18 si a durat aproximativ cinci minute. El se inscrie in activitatea seismica normala si nu sunt motive de panica pentru populatie", a declarat operatorul Ilie Ion, care era de serviciu la ora cutremurului.

Cutremurul a avut epicentrul in zona Vrancea, la 120 de kilometri adancime.

Directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, a declarat ca, in Bucuresti, seismul s-a simtit la 4,5 grade pe scara Richter si ca au fost mai multe replici de mica intensitate.

Marmureanu a dat asigurari ca niciun cutremur important nu va avea loc in Romania in urmatoarea perioada.

Cutremurul a fost resimtit in mai multe zone ale tarii si a afectat comunicarea pe retelele de telefonie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: