Directorul general al SIF 1 acuza presiuni psihologice din partea unor actionari

Data publicarii: 28-04-2009 | Afaceri

Directorul general al Societatii de Investitii Financiare Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a declarat, luni, ca inaintea si in timpul desfasurarii Adunarii Generale a Actionarilor societatii s-a facut o "presiune psihologica" asupra lui, pentru a fi suspendate lucrarile sedintei.

Cuzman sustine ca sunt oameni "cu foarte multa putere financiara" care au vrut sa administreze Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana (SIF 1).

"S-a incercat sa se faca o presiune psihologica asupra mea in principal, pentru ca eu am condus lucrarile acestei Adunari, asa cum prevede legea de altfel. Au incercat sa suspende Adunarea Generala, o procedura care nu e prevazuta de lege, pentru ca asa au socotit ei ca trebuie suspendata. Nu a fost ceva foarte concret. Nu exista procedura de suspendare a unei Adunari Generale convocata legal. Ei puteau sa iasa din sala sau sa faca ce vor, nimeni nu i-a tinut cu forta acolo. Ei chiar au mizat pe un conflict psihologic", a declarat Ioan Cuzman.

Directorul general al SIF Banat-Crisana a afirmat ca "au existat doua grupuri care au lucrat impreuna", pentru a obtine locuri in Consiliul de Administratie al societatii. "Pe de o parte a fost Grupul Banca Transilvania, care detine peste 12 la suta, fara sa declare ca actioneaza concertat, asa cum prevede legea si a propus 3 persoane. Au fost propusi domnul Horia Ciorcila (presedintele Bancii Transilvania - n.r.), domnul Claudiu Silaghi si Roberto Marzzanati, cetatean de origine italiana care locuieste in Marea Britanie. De partea cealalta au existat, din partea societatii Capital Parteners, doua persoane, Ionachescu si Diaconescu. Si a mai fost un domn Balteanu, care in ultima perioada a cumparat peste 2.000 de actiuni si care s-a inteles cu ceilalti ca sa candideze impreuna in Consiliul de Administratie", a declarat Cuzman.

Ioan Cuzman a sustinut ca "acesti oameni, care au destul de multa putere in spatele lor, au vrut sa administreze SIF 1". "Acest lucru nu a fost posibil pe moment. Daca se schimba legea si o sa fie alte coordonate eu nu am de facut altceva decat sa respect legea si restul ramane sa vedem. Nu pot sa anticipez niciun viitor. Ei au relansat si ideea sa se reconvoace o noua Adunare Generala, cu scopul de a se revoca actualul Consiliu de Administratie, sa se aleaga altul. Deocamdata ramane sa vedem. Daca o sa fie o asemenea cerere, cu adevarat, va trebui sa procedam conform legii", a declarat directorul general al SIF Banat-Crisana.

Cuzman a mai spus ca se asteapta sa existe contestatii dupa organizarea, sambata, a Adunarii Generale a SIF 1. "In conditiile in care am avut 16 candidati pentru un loc in Consiliul de Administratie si doar sapte locuri, in mod sigur cineva este nemultumit. Precis cineva va incerca sa redobandeasca, sa spunem, pozitii. Probabil vor fi anumite contestatii, s-a mai intamplat si la alte SIF-uri. Acestea contestatii, aceste reactii, vor trebui sa respecte legislatia din Romania si apoi vom vedea cum vor fi rezolvate", a afirmat Cuzman.

Potrivit editiei de luni a cotidianului Business Standard, rezultatele alegerilor de la sfarsitul saptamanii trecute pentru un nou Consiliu de Administratie la SIF Banat-Crisana sunt puternic contestate. Presedintele Ioan Cuzman si echipa sa de conducere au obtinut cele mai multe voturi, din lista primilor sapte alesi facand parte, in premiera, si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, cel mai mare actionar SIF1. Rezultatele votului sunt contestate dupa ce Cuzman a limitat drepturile de vot ale unor actionari reprezentand 24% din capital la numai 4%. Astfel, voturile anulate de conducerea SIF1, ce reprezinta 20% din capitalul social, depasesc voturile validate, care au fost in proportie de numai 16,5%.

Unul dintre investitori, care a candidat, de altfel, pentru CA, a aruncat duminica bomba asupra conducerii SIF1, scrie Business Standard. "Cuzman a venit la mine acum trei saptamani - o luna, cu buletinul secret de vot, sa-mi propuna ca eu sa votez cu el si cu echipa lui de la SIF1, iar atunci el imi garanteaza, in proportie de 99,9%, ca voi fi si eu in Consiliul de Administratie. Si atunci, eu intreb: este un abuz? Este concertare?", a declarat pentru Business Standard omul de afaceri Octavian Radu, care detine circa 1% din actiunile SIF1. Octavian Radu a candidat, la finele saptamanii trecute, pentru un loc in Consiliul de Administratie al societatii.  

Investitorii cer ajutorul CNVM si al parlamentarilor pentru a schimba legislatia in ceea ce priveste declararea actiunii concertate si pe cea a ridicarii pragului de detinere la SIF de la 1%, mai scrie cotidianul citat. Octavian Radu a cerut sambata organizarea unei noi AGA la SIF1, in 60 de zile, in scopul alegerii unui nou CA, pentru a da timp CNVM sa analizeze contestatiile depuse in ceea ce priveste actiunile concertate decise de conducerea SIF. Potrivit Business Standard, parlamentarii spun ca s-a format o subcomisie la nivelul Comisiei de buget-finantte din Senat pentru supravegherea pietei de capital, care urmeaza sa faca propuneri pentru modificarea legislatiei.

In urma AGA de la SIF Banat-Crisana, Consiliul de Administratie al societatii este format din Ioan Cuzman, Emil Cazan, Ion Stancu, Pavel Belean, Zoltan Hosszu, Horia Ciorcila si Carmen Dumitrescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: