Mai multe banci vor sa devina formatori de piata pe derivatele de la Bursa de Valori Bucuresti

Data publicarii: 28-04-2009 | Bursa

Mai multe banci si-au exprimat intentia de a activa ca formatori de piata (market-makeri) pe derivatele tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat marti presedintele operatorului de piata, Stere Farmache, in cadrul unei conferinte de presa.

Conferinta a fost organizata cu ocazia lansarii ca formator de piata pe derivate a RBS Bank. Astfel, de marti, RBS Bank opereaza ca formator de piata pe derivatele euro/leu de la Bursa de Valori Bucuresti.

"Am inceput cu perechea euro/leu si, in functie de reactia pe care o vom avea din piata si de interesul pentru aceste produse, nu excludem sa intram ca market-maker si pe cursul dolar/leu", declara recent Cosmin Bucur, director adjunct al departamentului Piete Globale de la RBS Romania.

RBS Romania este prima institutie de credit care va derula operatiuni cu instrumente financiare derivate in sistemul de compensare-decontare al Casei de Compensare Bucuresti (CCB), fiind membru compensator individual si banca de decontare.

Banca va asigura ca market-maker un volum minim de 1.000 de contracte si ca oferta de cumparare (bid) si ca oferta de vanzare (ask). Spread-ul maxim (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare - n.r.) va fi de 0,5% pentru scadenta apropiata, 1% pentru a doua scadenta, 1,5% pentru a treia si 2% pentru seria cu cea mai indepartata scadenta.

Formatorul de piata (market-maker) reprezinta un participant individual desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Formatorii de piata sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate. Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permanenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: