Negocierile privind incetarea derogarilor de la saptamana maxima de lucru de 48 ore au esuat

Data publicarii: 29-04-2009 | HR/Cariere

Statele membre UE vor putea face in continuare derogari de la saptamana maxima de lucru de 48 ore, dupa ce Parlamentul European, tarile UE si Comisia Europeana nu au ajuns la un acord vizand data cand acestea ar putea inceta, desi negocierile dureaza de 5 ani, a anuntat PE.

Eurodeputatii au insistat asupra introducerii in directiva revizuita asupra timpului de lucru a unei date care sa indice sfarsitul oricarei derogari de la legea in vigoare in UE care prevede o saptamana maxima de lucru de 48 de ore, insa guvernele statelor membre au refuzat, cerand ca timpul de garda pentru anumite meserii precum pompieri si medici sa nu fie considerat timp de munca, in directiva revizuita.

In schimb, Curtea europeana de justitie a precizat ca garzile trebuie socotite drept timp de lucru, astfel ca aproape nicio tara din UE nu respecta aceasta decizie.

In iunie 2008, cele 27 de state membre au fost de acord pentru o perioada mai mare de lucru - de 60 sau 65 ore pe saptamana, pe care patronii sa o poata negocia in mod individual cu angajatii. Spania, Belgia, Grecia,Ungaria si Cipru au criticat acest compromis si au solicitat arbitrajul Parlamentului European. In decembrie anul trecut, Parlamentul European a respins cu o larga majoritate acordul, cerand incetarea oricarei derogari, pozitie pe care si-au mentinut-o pana in prezent.

"Consecinta acestui esec in negocierile dintre statele membre este ca tot mai multe dintre ele vor incepe sa utilizeze derogari de la saptamana de lucru de 48 de ore pentru profesiunile in care exista perioade de garda. In prezent, 15 din cele 27 de tari UE recurg la derogari de acest fel", a declarat comisarul european pentru munca Vladimir Spidla.

Comisia Europeana ar putea recurge la declansarea unor proceduri contra statelor membre care nu respecta jurisprudenta in materie de timp de garda.

Este prima data cand un acord nu a putut fi atins in cadrul stadiului de negociere de la intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam, care a extins in mod semnificativ raza de actiune a procedurii de codecizie. O noua dezbatere va avea loc pe 4 mai.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: