Bucurestiul stagneaza pe locul 108 in topul Mercer dedicat calitatii vietii

Data publicarii: 29-04-2009 | Diverse

Bucurestiul a stagnat pe locul 108 din 215 intr-un clasament al oraselor cu cea mai buna calitate a vietii, in timp ce alte orase din regiune au inregistrat cresteri, rezultatele unui sondaj anual intocmit de Mercer.

In regiune, Zagreb a urcat de pe locul 106 pe 103, Bratislava a urcat 3 pozitii pana pe 88, iar Ljubljana a ajuns pe 78, in urcare de pe 82. Singura capitala din cadrul Uniunii Europene care s-a clasat sub Bucuresti este Sofia care a urcat, totusi, 4 pozitii pana pe 113.

Alte orase europene care s-au clasat sub nivelul capitalei Romaniei sunt: Belgrad (137), Sarajevo (157), Skopje (151), Kiev (162), Sankt Petersburg (164) sau Moscova (168).

Primul loc al clasamentului este ocupat de Viena, urmata de Zurich si de Geneva. Primele zece locuri ale clasamentului sunt dominate de orase germane si elvetiene, dintre care multe si-au mentinut pozitia din topul de anul trecut. Zurich, pe a doua pozitie, este urmat de Geneva (locul trei), Dusseldorf (locul sase), Munchen (locul sapte), Frankfurt (locul opt) si Berna (locul noua).

Pentru prima oara in istoria acestui studiu, orasele au fost clasificate si in functie de infrastructura. Printre criterii se afla accesul la electricitate, la apa potabila, canalizare, retele telefonice si de internet, transport public, traficul rutier si oferta de zboruri de pe aeroportul localitatii.

Locul ocupat de Bucuresti in topul infrastructurii este 114, fiind cu mult devansat de alte orase din regiune, cum ar fi Budapesta care ocupa locul 74, imediat dupa Roma, si cu 2 pozitii mai mult decat Praga, locul 76. Totusi, Bucurestiul devanseaza Sofia (pozitia 144) sau Zagreb, locul 117, care sufera din pricina lipsei unei retele de transport subteran.

Singapore domina acest top cu 109.1 puncte, urmat de Munchen si de Copenhaga. Ca si in cazul topului calitatii vietii, Baghdad ocupa ultima pozitie.

Studiul Mercer acopera, in 2009, 215 orase importante de pe glob, iar New York-ul este orasul de referinta. Acest studiu este folosit de companiile multinationale in procesul de decizie asupra compensatiilor acordate angajatilor detasati in diverse tari de pe glob.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: