CSA: Societatile care vor incheia asigurari obligatorii de locuinte vor fi cunoscute in mai

Data publicarii: 29-04-2009 | Finante-Banci

La jumatatea lunii mai se va cunoaste, cel mai probabil, care sunt societatile ce au obtinut aprobarea actionarilor de a participa la constituirea Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), cat si sumele pe care acestea vor sa le verse ca aport la capitalul Pool-ului, a anuntat CSA.

Arbitrul asigurarilor precizeaza ca majoritatea societatilor de asigurare au convocat adunarile generale ale actionarilor in aprilie, iar unele dintre ele chiar in mai.

Peste 20 de societati si-au anuntat intentia de a participa la constituirea PAID. Comunicarea intentiei nu este insa suficienta pentru constituirea PAID, fiind nevoie ca societatile de asigurare sa aiba aprobarea propriilor actionari pentru valoarea participatiei fiecareia la capitalul PAID, dupa care sa inainteze la CSA documentatiile necesare autorizarii, se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Comunicatul CSA sugereaza ca nu este exclusa posibilitatea ca legea asigurarii obligatorii pentru locuinte sa nu fie operationala la data anuntata anterior, 1 iulie 2009, in cazul in care PAID nu este constituit la timp.

Potrivit Legii 260/2008, "contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID".

"Aceasta inseamna ca Legea 260/2008 nu poate fi aplicata daca PAID nu exista", se spune in comunicatul CSA.

Multi jucatori din piata asigurarilor se asteapta ca Legea asigurarii obligatorii a locuintelor sa nu devina operatinala la data stabilita, respectiv 1 iulie, in conditiile in care exista intarzieri in constituirea PAID.

Unii asiguratorii care intentioneaza sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte sunt nemultumiti, de altfel, de nivelul comisionului din prima de asigurare stabilit de CSA, de 10%, si vor un comision de cel putin 15% din prima de asigurare, deoarece considera ca nivelul actual este insuficient pentru a acoperi cheltuielile operationale.

CSA a mai precizat, in comunicatul de miercuri, ca Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) a elaborat un proiect de act normativ de modificare a Legii 260/2008, pe care l-a transmis, in aprilie, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cat si ministerului initiator al legii mentionate, respectiv Ministerul Administratiei si Internelor.

Pentru implementarea fara probleme a Legii 260/2008, sunt necesare norme metologice elaborate de autoritatile competente care sa prevada modul in care autoritatile administratiei publice locale isi vor indeplini obligatiile ce le revin potrivit acestei legi, se mai arata in comunicatul CSA.

CSA a elaborat trei norme tehnice in aplicarea Legii 260/2008, din care una a fost deja aprobata si publicata in Monitorul Oficial, iar celelalte doua vor fi aprobate in perioada imediat urmatoare, tinandu-se cont de eventuala decizie a autoritatilor de a modifica legea, precum si de deciziile societatilor in ceea ce priveste participarea lor la PAID.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: