Record de criza: Jumatate din banci au intrat pe pierdere

Data publicarii: 04-05-2009 | Finante-Banci

Aproximativ jumatate dintre cele 43 de banci care activeaza pe piata locala au inregistrat pierdere in primul trimestru, in premiera in ultimele aproape doua decenii, potrivit datelor bancii centrale. Rezultatul este dat de masurile bancherilor de a pompa jumatate de miliard de euro in provizioane, numai in primele doua luni ale anului.

La nivelul intregului sistem bancar, pierderea a fost de aproximativ 50 mil. euro in primul trimestru, in conditiile in care anul trecut, in primele doua luni, castigul acestora se ridica la aproximativ 200 mil. euro. Un rezultat bun a afisat insa liderul pietei, BCR - banca aflata in mana austriecilor de la Erste, care a raportat pentru perioada ianuarie-martie un profit net de 330,3 mil. lei (78,3 mil. euro), cu 13,7% mai mic fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care nici ea nu a riscat, si si-a majorat provizioanele pentru a se proteja de evolutia portofoliului de credite neperformante, in special pe zona clientilor din sectorul IMM si a micilor dezvoltatori imobiliari, puternic lovite de criza financiara globala. "Mai putin de jumatate din bancile din Romania au inregistrat pierdere in primul trimestru, fiind astfel nevoite sa-si majoreze capitalul. La nivelul sistemului, pierderea cumulata este de pana in 50 mil. euro", a explicat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din BNR.

Banca centrala s-a vazut nevoita sa ia masuri speciale in cazul a catorva banci, unde restantele atingeau nivelul de 18%, insa, chiar daca provizioanele au crescut semnificativ, gradul de acoperire a creditelor clasificate ca neperformante cu provizioane a scazut de la 143% in noiembrie 2008 la 131%, dupa T1 2009. BNR a demarat in luna februarie o verificare, suspectand ca o parte dintre banci au amanat constituirea de provizioane in 2008 pentru 2009, pentru a raporta rezultate mai bune actionarilor pe bilanturile de anul trecut. In acest an insa, provizioanele au crescut puternic, ducand bancile pe pierdere, explica reprezentantii BNR.

Si BCR a fost afectata de politica prudenta de provizionare. Valoarea provizioanelor de risc pentru credite si avansuri a crescut cu 27,1% comparativ cu nivelul din ultimul trimestru de anul trecut, la 308 mil. lei (72,6 mil. euro), din cauza evolutiei creditelor neperformante, in special pe zona IMM-urilor si micilor dezvoltatori imobiliari.

Totusi, profitul raportat de BCR pentru primele trei luni a fost cu 25,1% mai mare fata de rezultatul obtinut in ultimul trimestru al anului trecut. "Am continuat sa avem o performanta buna si in 2009, in conditiile unui mediu economic provocator. Noi facem tot ceea ce putem pentru a-i sustine si a-i ajuta pe clienti sa faca fata conditiilor dificile de pe piata", a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR. Activele BCR au crescut cu 4,9%, la 67,66 mld. lei (16,82 mld. euro) la finele lunii martie 2009. Banca a inregistrat cresterea cotei de piata pana la 22,1% a portofoliului de credite in principal de fondul avansului pe segmentul de creditare corporate.

In schimb, Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului 2009 un profit brut de numai 1,02 mil. lei (240.000 de euro), in scadere dramatica, cu 98%, fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008. Banca a alocat in primele trei luni din 2009 provizioane de 289 mil. lei (67,84 mil. euro). Jucatorul va constitui provizioane de 350 mil. lei anul acesta, in contul creditelor neperformante, profitul brut anticipat fiind de 85 mil. lei (20 mil. euro). Activele bancii au crescut in intervalul ianuarie-martie 2009 cu 15%, pana la 4,62 mld. euro, desi plasamentele in credite nu au urmat aceeasi tendinta.

CEC Bank, jucator din Top 10 in functie de active, aflat sub controlul statului, a inregistrat in T1 2009 un salt al activelor de 19,9%, la 3,85 mld. euro. Soldul creditelor brute a avansat cu 7,4%, la 1,91 mld. euro, insa banca se va vedea nevoita sa opreasca creditarea in trimestrul al patrulea, in cazul in care nu beneficiaza de o majorare de capital.

Restantele adunate de populatie si companii au sarit pragul de un miliard de euro, fiind cifrate la 1,047 mld. euro in martie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, iar bancherii pun in fiecare luna cateva sute de milioane de euro deoparte pentru provizioane. Numai in februarie, bancherii au pus la saltea 246 mil. euro pentru neperformanta creditelor, totalul sumelor provizionate fiind de 2,4 mld. euro in martie. Cresterea creditelor neperformante si testul convenit cu Fondul Monetar International ii obliga pe unii bancheri sa vina cu noi aporturi de capital. Bancile sunt obligate sa mentina nivelul de solvabilitate la 10%, in conditiile in care pragul minim admis este de 8%.

Indicatorul de solvabilitate era inca la un nivel acceptabil, de 12,34%, la finele anului 2008, dar oficialii BNR au spus ca minimul inregistrat in sistem este de 9,8%.

Analistii financiari estimeaza ca minimum jumatate dintre bancile din sistem vor incheia anul pe pierdere, din cauza banilor pompati in provizioane.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: