Basescu: Bugetul de stat are dificultati sa asigure cheltuielile la care s-a angajat

Data publicarii: Astazi, 05-05-2009 | Economie

Presedintele Traian Basescu a facut un apel la solidaritate, aratand ca bugetul de stat al Romaniei are dificultati in momentul de fata in a acoperi cheltuielile angajate si a amintit ca CE va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, asa cum a anuntat comisarul Almunia.

Seful statului a anuntat, luni, in cadrul unei declaratii de presa, ca bugetul de stat are probleme in a asigura finantarea angajamentelor asumate si ca Ministerul Finantelor imprumuta frecvent bani de pe piata. "Nu vreau sa ma substitui Executivului, dar vreau sa anunt public faptul ca bugetul de stat al Romaniei are dificultati in momentul de fata sa asigure cheltuielile la care s-a angajat, Ministerul Finantelor face imprumuturi frecvente pentru a-si acoperi cheltuielile curente si, din acest motiv, mi se pare ca a presa in directia bugetului de stat atunci cand se spune ca nu se poate este un lucru care nu poate duce nicaieri", a declarat Basescu.

Presedintele a aratat ca astazi(luni) a venit o alta stire care arata "realitatea cruda si dureroasa a bugetului de stat din acest an", referindu-se la anuntul comisarul european pentru economie si politica monetara, Joaquin Almunia, ca Executivul comunitar va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, pentru depasirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar al anului 2008. "Acest risc pe care il stim cu totii inca de la preluarea mandatului de catre actualul Guvern a fost, din pacate, confirmat, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei", a subliniat Basescu.

Seful statului a facut apel, in acest context la profesori, magistrati, politicieni, functionari, " si toate categoriile care vad bugetul ca pe o zona care poat fi presata la nesfarsit", sa fie constienti de dificultatea acestui an de criza. "Cred ca ar fi o dovada de responsabilitate din partea tuturor sa intelegem ca putem depasi situatia de criza daca suntem solidari, daca avem capacitatea sa privim realist la resursele pe care bugetul de stat le are in momentul de fata", a pledat Basescu.

Comisia Europeana (CE) va lua masuri disciplinare impotriva Romaniei, Maltei, Poloniei, Lituaniei si Letoniei, a spus comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, acestea urmand altor masuri luate recent impotriva unor state ale caror deficite bugetare se adancesc, scrie Reuters.

Deficitul bugetar al Romaniei va creste pana la aproximativ 5,6% din PIB in 2010, in conditiile in care in 2009 este estimat sa se plaseze la 5,1% din PIB dupa standarde de contabilitate europene, arata prognoza de primavara a Comisiei Europene, publicata luni. Astfel, in 2008 si 2009 deficitul bugetar al Romaniei depaseste limita impusa prin Pactul de Stabilitate, de 3% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: