Economistii: BNR va relaxa creditarea. Ratele la creditele in lei vor scadea

Data publicarii: Astazi, 05-05-2009 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei va decide miercuri (6 mai) daca va continua relaxarea creditarii, in special a celei in lei, sau daca va lua o pauza si va astepta primirea primei transe din imprumutul de la FMI.

Economistii intervievati de Gandul sustin ca, cel mai probabil, BNR va reduce dobanda de politica monetara, cea care da "tonul" dobanzilor la creditele in lei, cu 0,25-0,5 puncte procentuale, ceea ce va duce la scaderea ratelor la creditele in moneda nationala.

"Ne asteptam la o scadere a dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 9,75% (de la 10% in prezent, n.r.), ceea ce reflecta continuarea trendului de relaxare a creditarii. Deocamdata BNR nu cred ca va interveni asupra rezervelor minime obligatorii (r.m.o.). Mesajul trimis de BNR va fi de continuare a relaxarii politicii monetare, atat prin oferirea de lichiditati in piata, cat si prin reducerea dobanzii cheie pana la un nivel de 8,5% la sfarsitul acestui an, dupa cum estimam noi", a declarat pentru Gandul Rozalia Pal, senior economist UniCredit Tiriac Bank. La cea mai recenta sedinta a CA al BNR, la sfarsitul lunii martie, Banca Nationala a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 10%, dupa ce la inceputul lunii februarie a scazut-o cu 0,25%.

Florian Libocor, economistul sef de la BRD, crede ca sunt sanse ca BNR sa reduca dobanda cheie chiar si cu 0,5%. "Probabilitatea asociata unei reduceri a dobanzii de politica monetara cu pana la 0,5 puncte procentuale a crescut semnificativ de la ultima decizie de politica monetara", ne-a declarat Libocor. Daca BNR va reduce dobanda cheie, este de asteptat ca dobanda interbancara (Robor) dupa care mai multe banci calculeaza dobanzile clientilor sa scada. De altfel, in intervalul 30 aprilie - 4mai, dobanda Robor cu maturitate de sase luni a scazut de la 13,27% la 13,11%, ceea ce inseamna in mod direct rate mai mici la creditele in lei calculate in functie de acest indicator.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: