BNR: Volatilitatea cursului de schimb s-a temperat in special pe fondul acordului cu FMI si CE

Data publicarii: 07-05-2009 | Finante-Banci

Dobanzile interbancare s-au apropiat de dobanda de politica monetara, iar evaluarea riscului de tara s-a imbunatatit, se arata in comunicatul detaliat al BNR, care mai subliniaza ca "diminuarea relativa a incertitudinilor ofera o perspectiva asupra continuarii acestui proces".

"Temperarea relativa a volatilitatii cursului de schimb al leului s-a produs in conditiile ameliorarii perceptiei investitorilor financiari asupra economiei romanesti, in special ca urmare a incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa agreat cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale", se precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Totodata, "se remarca o apropiere a nivelurilor ratelor dobanzilor interbancare de cel al ratei dobanzii de politica monetara, evaluarea imbunatatita a riscului de tara, alaturi de diminuarea relativa a incertitudinilor oferind o perspectiva asupra continuarii acestui proces".

Consiliul de Administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 9,5% pe an de la 10% "in vederea asigurarii unui ansamblu al conditiilor monetare reale adecvat atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si revitalizarii sustenabile a procesului de creditare a economiei romanesti".

Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 7 mai 2009, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,5% pe an de la 6%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,5% pe an fata de 14%.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 20,25%, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, de la 21%, se mai precizeaza in comunicatul publicat de BNR.

Analiza indicatorilor macroeconomici si financiari releva incetinirea semnificativa a cresterii economice in contextul adancirii crizei pe plan mondial, precum si continuarea ajustarii rapide a dezechilibrului extern, care "insa nu se situeaza inca la niveluri sustenabile pe termen mai indelungat".

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza comprimarea economiei cu 4%, apreciere pe care este construit si bugetul de 2009, potrivit rectificarii din aprilie. FMI are o estimare similara, anticipand

Potrivit BNR, in plan monetar, "se consemneaza inceputul unei ajustari negative a creditului acordat sectorului privat, compensata partial de dinamica creditului guvernamental".

Rata anuala a inflatiei a scazut usor, la nivelul de 6,71% in luna martie 2009 fata de 6,89% in februarie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor serviciilor.

Inflatia de baza CORE2 ajustat - calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu - s-a redus de asemenea, rata anuala coborand la 6,2% in luna martie fata de 6,6% in februarie si in comparatie cu 6,3% in luna decembrie 2008. Cu toate acestea, inflatia continua sa se situeze peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei anuale.

Pentru 2009, tinta este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Totodata, CA al BNR a hotarat "continuarea utilizarii active a operatiunilor de piata pentru gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si al celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, de 18% si respectiv, 40%".

Potrivit deciziei CA al BNR din 31 martie 2009, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani va fi zero.

CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

"Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie in ciuda persistentei unor incertitudini semnificative, in conditiile atenuarii relative a riscurilor asociate ajustarii in curs de desfasurare a dezechilibrelor macroeconomice,  pe fondul recentei corectii semnificative a deficitelor  comercial si de cont curent si al incheierii aranjamentului multilateral de finantare externa agreat cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale. In aceste conditii, consolidarea dezinflatiei si a stabilitatii financiare  reclama implementarea ferma si consecventa a mixului de politici economice - monetara, fiscala, de venituri - precum si a  reformelor structurale convenite", se mai arata in comunicatul BNR. 

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc in data de 30 iunie 2009.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: